Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

HOOGERHEIDE – “Voor rolschaatsen mag je me ’s nachts wakker maken,” vertelt Susan Brooijmans, nu 42 en al vanaf haar vierde lid van S.E.O.. Nu schaatst ze nog in de 30+-groep en vanaf haar negentiende traint ze allerlei leeftijdsgroepen.


“Pubers en wat oudere meiden liggen mij het beste. Ik train ze in schaatsvaardigheid en ik vind het leuk ze technische oefeningen te geven, zoals de driesprong." Rolschaatsen zorgt voor een stabiel lichaam. “Iets breken op rolschaatsen, daar moet je echt je best voor doen. We trainen zonder bescherming, dat is niet nodig. Natuurlijk vallen we wel eens, maar je traint ongemerkt je stabiliteit. Mijn skileraar stond verbaasd over de goede balans die ik gelijk al had toen ik op latere leeftijd leerde skiën, dankzij het rolschaatsen van jongs af aan.”

Ook voor jongens

Rolschaatsen is overigens niet alleen voor meisjes. "Het zou hartstikke leuk zijn als er jongens bijkomen," zegt Susan. "Er zijn bij ons weinig jongens en het is toch echt wel een stoere sport. Af en toe heb je flink wat blauwe plekken.” Ze lacht: "'Ik ondersteun wel de technische dienst', zei mijn broer, toen ik hem probeerde over te halen." Wat Susan het meeste aantrekt, is de combinatie van sporten. "Een stoere sport omdat je hard gaat en tegen een stootje moet kunnen. Maar ook dansen, bewegen op muziek. Als ik niet lekker in mijn vel zit, helpt rolschaatsen mij altijd!”[n]