Cyberchallenge in de strijd tegen online criminaliteit

GEMEENTE WOENSDRECHT - Inwoners van de gemeente Woensdrecht kunnen gratis online trainingen volgen in de strijd tegen online criminaliteit. Deze zogeheten cybercriminaliteit maakt veel slachtoffers, maar toch voelen veel mensen zich niet bedreigd. Om mensen bewuster, weerbaarder en veiliger te maken wordt de Cyberchallenge gelanceerd. 


De Cyberchallenge is een initiatief van de samenwerkende Markiezaatgemeenten in het kader van de Week van de Veiligheid. In 2021 bedroeg de schade door cybercriminaliteit voor Nederland 10 miljard euro en de verwachting is dat dit in 2022 met 40% toeneemt. Dat komt neer op 1000 euro per inwoner per jaar. Dit betekent dat eigenlijk iedereen er al last van heeft en dat dit alleen maar erger wordt. Toch ervaren veel mensen dit nog niet, omdat cybercrime niet goed zichtbaar is. Mensen voelen zich niet bedreigd, omdat ze denken niets van waarde te hebben of denken dat ze een veilig wachtwoord en antivirus-programma hebben. 


Thema's

De Cyberchallenge is een serie met korte gratis online trainingen voor alle leeftijdsgroepen. Met behulp van korte video's en uitleg wordt verteld hoe u de zes meest voorkomende dreigingen kunt voorkomen, bestrijden en wat u moet doen als u getroffen wordt. De thema's zijn malware, phishing, ID fraude, neppe websites, afpersing en ransomware. Via https://Markiezaten.dataexpert.academy registreert u uw account en kunt u aan de slag. Volg een van de thema's of doe een online test om te testen hoe cyber-proof u bent! Deze challenge blijft de komende jaren beschikbaar voor iedereen en wordt naarmate de tijd uitgebreid met nieuwe trainingen.[n]