Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

HOOGERHEIDE – Jac Theuns is vanaf de allereerste ijsbaan ijsmeester en heeft het team vrijwilligers in 15 jaar enorm zien toenemen tot nu 25 ijsmeesters.


“Als ijsmeester bouwen wij de ijsbaan op, we zetten de boarding, richten het koek & zopie tentje in en zorgen ervoor dat in de schaatsverhuur alle schaatsen op maat in de rekken liggen,” vertelt Jac. “In de vloer leggen we een gesloten slangensysteem, waardoor koelvloeistof stroomt vanuit de ijsmachine. Als alles eenmaal ligt wordt het ijs laagje voor laagje opgebouwd door met twee tuinslangen water op de vloer te spuiten. Zes man per dag zijn daar zes dagen mee bezig, millimeter voor millimeter.”

Gratis voor de ukkies

Ook het toezicht is een taak van de ijsmeester. Jac doet dit vanaf het begin en "heeft nooit problemen gehad. Ik moet hoogstens de jongelui 'n beetje tot rust manen.” Hij vindt het "geweldig om te doen”. Hij vertelt enthousiast: "De ukkies mogen gratis. Ik zie het als investeren in de toekomst. Je ziet ze elk jaar groeien. En vóór de kerstvakantie komen de scholen. Uit de Zuidwesthoek, maar de laatste jaren ook uit België en Zeeland. Wat als klein groepje begon, is toegenomen tot een grote club vrijwilligers, inclusief onze dames die in de koek & zopie staan. Als 's avonds de baan dicht is, ruimen we met ons allen op en schuiven we de baan schoon. En drinken we samen nog gezellig iets na!”[n]