Secretaris biljartvereniging ‘t Centrum Gidi Smits voert wat taken uit.
Secretaris biljartvereniging ‘t Centrum Gidi Smits voert wat taken uit. Foto: Eigen bezit

Biljarter Gidi: ‘leuk iets samen tot stand te brengen.'

HOOGERHEIDE - Verenigingen zijn vóór en van alle mensen. Een kantinebeheerder, voorzitter of lid. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor het verenigingsleven. In rubriek ‘De Derde Helft’ schetsen we een portret van deze mensen. Deze week: Lid biljartvereniging ‘t Centrum Gidi Smits.


DOOR ROLAND PIJNEN


Gidi Smits, secretaris biljartvereniging ’t Centrum, werd in 1991 lid op aandringen van zijn jongste zwager en schoonvader Ferd Hoeks. Hij was ten tijde eigenaar van café ‘t Centrum, dat een onderkomen voor de vereniging bood. Waar hij de eerste jaren alleen deelnam aan persoonlijke kampioenschappen van de vereniging door tijdsgebrek, zou Gidi in 1994 ook mee gaan doen aan biljartcompetities van de Biljartbond Woensdrecht Hoogerheide (BBWH). Hij mondde zijn bezigheden na de eeuwwisseling nóg verder uit. In 2007 werd Gidi gevraagd voor het secretarisschap, waar hij gehoor aan gaf. Voor deze functie organiseert hij samen met overige bestuursleden iedere eerste zaterdag van september een feestdag die culinair wordt afgesloten. Naast deze functie is Gidi ook wedstrijdleider van de twee persoonlijke kampioenschappen die biljartvereniging ‘t Centrum ieder jaar organiseert voor hun leden. 


Bewogen en voldaan 
Gidi heeft in de afgelopen jaren verschillende ereplaatsen behaald: "Op de persoonlijke kampioenschappen van 2018 en 2020 waarbij ik de eerste plaats wist te behalen ben ik het meest trots." Ondanks deze successen, is hij nog lang niet uitgehongerd. Dit seizoen nog heeft hij als doel met biljartteam ‘t Centrum 2 het kampioenschap libre binnen te halen. “Biljarten is in mijn geval meer een deel- en teamsport en dat brengt in mij het willen winnen met het team als streven.” Gidi kijkt terug op een bewogen, maar desalniettemin voldaan en leuk verenigingsleven. Op zijn dertiende is Gidi terechtgekomen bij de drumband van de toenmalige fanfare De Scheldezonen. Op 18-jarige leeftijd stapte hij ook in bij Blaos Mar Raok, later omgedoopt tot B.M.R. Showorkest, totdat het roer totaal werd omgegooid en hij in de biljartsport terecht kwam. “Het is een leuke bezigheid om iets gezamenlijk tot stand te brengen.”


In stand houden
Biljartvereniging ’t Centrum betekent heel veel voor Gidi. "Ferd was een van de oprichters die 50 jaar lang het penningmeesterschap uitvoerde en tijdens het 50-jarig bestaan van de vereniging hiervoor Koninklijk werd onderscheiden." Nadat Ferd het café had verkocht, is de vereniging na veel omzwervingen terecht gekomen bij café Zaal Boulevard waar de beoefenaars van biljartverenigingen ‘t Centrum, Boulevard en De Arend samenkomen om het balspel op het groene laken te spelen. “We hebben een goed onderkomen gevonden. Waar wij wel -en ook alle andere biljartverenigingen- mee te maken hebben is vergrijzing van de biljartsport. Om deze sport toch in leven zien te houden, kun je bij interesse altijd contact opnemen via mijn e-mailadres g-smits@home.nl.”[n]