Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

De VoorleesExpress op zoek naar voorlezers

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Stichting VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Het is opgezet om iedereen gelijke kansen in het onderwijs te bieden, het voorkomen van laaggeletterdheid en het bevorderen van de taalontwikkeling. Een voorleesvrijwilliger gaat in een gezin aan de slag met voorlezen en taal. Het streven is dat taal en leesplezier een vaste plek binnen het gezin krijgen. In Halderberge is Senzi Man (38) uit Oudenbosch actief binnen de VoorleesExpress.

“Samen met Ieke Soethoudt ben ik in Halderberge voorlees-coördinator en koppelen we vrijwilligers aan de opgegeven gezinnen met kinderen met een Nederlandse taalachterstand. Het voorlezen staat centraal en wordt hierbij gestimuleerd. Kinderen kunnen zich via de scholen opgeven en Surplus pakt dit dan op,” legt ze uit. Gedurende twintig weken wordt wekelijks een uurtje in een gezin voorgelezen. “Wanneer er een match is, volgt er een eerste gezinsbezoek. Dan koppel ik de voorlezer aan het gezin voor een kennismaking. Op de helft van het traject volgt een  tweede bezoek ter evaluatie. Bij het laatste voorleesmoment sluit ik het traject af en ontvangt het gezin een diploma en een presentje. We hopen dan dat het gezin daarna zelf aan de slag gaat.” 

Frusterend

Als ervaringsdeskundige weet Senzi als geen ander hoe belangrijk lezen en voorlezen op jonge leeftijd is. “Als kind van arbeidsmigranten uit China ben ik geboren en getogen in het Gelderse Ede. Ik wilde zelf al graag voorgelezen worden, maar mijn ouders waren druk aan het werk en de taal niet machtig. Lezen vond ik leuk, maar ik kon niet alles begrijpen, waardoor ik verhalen niet kon plaatsen. Bij ons thuis lag één boek wat ik telkens na een halve pagina weg moest leggen, omdat ik het niet snapte. Als kind was dat erg frustrerend.”

Bibliotheek

Later in Rotterdam wonend werd ze daar vrijwilliger bij de VoorleesExpress. “Dat heb ik gedaan tot ik zelf kinderen kreeg en ik die ging voorlezen.” Vanuit Rotterdam is Senzi drie jaar geleden met haar man en twee kinderen verhuisd naar Oudenbosch.“In Rotterdam had ik een eigen yogapraktijk, maar deze heb ik na de verhuizing opgezegd. Een half jaartje heb ik hier ‘ingeburgerd’ en veel rondgekeken. Tijdens een voorlichtingsavond heb ik me weer aangemeld bij de VoorleesExpress. Zelf lees ik onwijs veel en weet dus hoe belangrijk dat is. Yoga heb ik ook in Oudenbosch opgestart, maar door corona lag dat stil. Leuke bijkomstigheid is dat ik daarna in de coronatijd een baan gevonden heb bij bibliotheek West-Brabant. Dat sluit perfect aan bij mijn vrijwilligerswerk voor de VoorleesExpress, want als medewerker van de bieb stimuleer ik lezen sowieso al. Omdat er helaas momenteel gezinnen in de wacht staan, doordat er te weinig voorlezers zijn kunnen wij zeker nog vrijwilligers gebruiken,” doet ze een oproep. “Wel vragen wij naast het voorlezen van een vrijwilliger ook enige digitale vaardigheden omdat wij met een app werken.”[n]

Wilt u ook meehelpen om de taalontwikkeling bij kinderen te bevorderen en laaggeletterdheid tegen gaan? 

Neem dan contact op via halderberge@voorleesexpress.nl. Meer informatie op www.voorleesexpress.nl