Afbeelding
Foto: Peter Braakmann

Ophef over sluiting Fideï et Arti: ‘Slecht regulier onderhoud en te weinig inspectie’

Door: Vera de Geus Algemeen

OUDENBOSCH - Fideï et Arti in Oudenbosch is voorlopig dicht. Uit inspectie is gebleken dat het niet veilig is om het pand te gebruiken. Dit zorgt voor ophef, zeker nu carnaval voor de deur staat en is dus niet gehost kan worden. Maar ook voor de groepen en verenigingen die gebruik maken van een van de zalen, betekent dit dat er op die locatie niet meer gerepeteerd kan worden en er moet een streep door gepland voorstellingen. Precies op het moment dat Nederland weer uit de lockdown kom. Simone Dirven van het CDA wil weten waarom het regulier onderhoud en inspecties te wensen overlieten.

“Van verschillende verenigingen en groepen die gebruik maken van de zalen van Fidei et Arti horen we dat ze er om veiligheidsredenen voorlopig niet terecht kunnen voor repetities, voorstellingen, bals et cetera. Alle gemeentelijke gebouwen die betrokken zijn bij Erfgoed en Cultuurcluster worden momenteel bouwtechnisch onderzocht. Wij vinden het opmerkelijk dat deze onderzoeken juist nu plaatsvinden. Immers het besluit dat het cultuurcluster niet in de Mariabouw naast de kapel van St. Louis komt is al op15 oktober 2020 genomen en de raad heeft het college gevraagd met een alternatief plan te komen. In de raad van 14 januari 2021 is nadrukkelijk gevraagd om de gebruiksmogelijkheden van onder andere Fidei et Arti erbij te betrekken.”

Zorgelijk

De inspectie vond echter vorige week plaats. Hieruit bleek dat de elektrische bedrading, die om de vijf jaar moet worden gekeurd, niet gekeurd is. De bedrading blijkt nu niet goed te zijn en per direct zijn de lampen van het plafond van de grote zaal verwijderd. Bij inspectie op het dak blijkt het dak te bewegen, zelfs in te zakken. Verder is de constructie van het toneel gevaarlijk. “Kortom, een zorgelijke situatie”, zo vat Dirven samen die vindt dat het bestuur een terecht besluit genomen om het gebouw te sluiten.

Reden

Toch roept de situatie vragen op bij het CDA. “De gemeente heeft als eigenaar de plicht om zorg te dragen voor het onderhoud en daarmee de veiligheid van het gebouw. Wij constateren dat dit niet is gebeurd. Fidei et Arti was in eerste instantie geen onderdeel van het nieuw te vormen cultuurcluster. Wat is de reden dat het reguliere onderhoud van Fidei et Arti niet heeft plaats gevonden en waarom vorige week pas”, zo vraagt men zich af. Juist in coronatijd hadden de inspectie en herstelwerkzaamhedenprima gedaan kunnen worden.” Dirven wil tevens weten hoe het gesteld is met de inspectie en het onderhoud van andere panden.