Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

De marktkooplui van Oudenbosch heten u van harte welkom

Door: Redactie Algemeen

OUDENBOSCH - Naast een groente- en fruitkraam van Marcus Teunissen is er elke dinsdag tussen 11.00 en 16.00 uur een kaashandel, een kledingkraam en een vishandel op de Oudenbossche markt te vinden. De familie Teunissen staat er al vanaf 31 juli 1956. Méér dan 65 jaar heeft vader Quirinus zijn groente en fruit aan de man gebracht. Met De Verse Verleiding timmert zijn zoon Marcus de laatste jaren ook behoorlijk aan de weg. 

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

“Hoewel ik het liefst op een wat grotere markt zoals in Roosendaal en Zevenbergen sta, wat in Oudenbosch niet meer mogelijk is, kunnen we wekelijks toch wel rekenen op zo’n 200 vaste klanten,” vertelt Marcus van De Verse Verleiding. “In de coronatijd heeft het heel goed gelopen en zijn we best wel verder gegroeid.” Om de klanten nog meer beleving te geven start hij binnenkort met een selfservice test. “Het is de bedoeling om klanten meer tips, ideeën en informatie te geven. Een groot gedeelte kan men dan zelf pakken, alleen de specialty’s verzorgen wij dan nog. Zo gaan ze meer door het gehele assortiment heen en geven we ze recept-ideeën mee. Verse goederen die we nu veelal via onze website aanbieden, vertalen we als het ware naar de markt toe.” Ook zoekt Marcus steeds meer verbinding met allerlei streekproducenten en boeren. “We werken steeds meer met kleinschalige regionale leveranciers binnen onze streek. Zo kunnen we die producten rechtstreeks naar de markt brengen. We proberen te ‘un-boxen’ en op den duur maaltijd compleet te gaan worden.”

Klein karretje
Peter Hage (54) en zijn vrouw Mirjam (53) komen uit de Hoeksche Waard en staan met hun vishandel Hage & Zn. al meer dan tien jaar op de Oudenbossche markt. “Daar ga ik blijven staan, zei ik na de allereerste keer tegen mijn vrouw,” vertelt Peter. “Het is heel gezellig tussen de Brabanders, het zijn fijne mensen hier en we hebben een goede klandizie.” Samen met hun dochter Henrieke en zoon Johan vormen ze één bedrijf. “Zij hebben elk een eigen kraam, maar we verkopen dezelfde producten en doen alles zo uniform mogelijk. Veel wordt door mijn vrouw vers bereid zoals vissoep, diverse soorten salades en gerechten.” Op 18-jarige leeftijd is Peter al begonnen. “Met een klein karretje achter een oude Ford. Ik had geen zin om thuis in de winkel te staan, zocht meer reuring en wilde de baan op.” Buiten Oudenbosch zijn ze te vinden op de markt in Klaaswaal, Mijnsheerenland en ’s Gravendeel. “Over het algemeen zijn we super tevreden, al was de standplaats destijds achter de Aldi vreselijk. Het plein bij de COOP is een veel betere plek. Vis is zeker ook een impulsaankoop en hier rijdt veel verkeer langs.” Het echtpaar is ook te spreken over wethouder Melisse. “Wij merken dat hij de ondernemers en de straathandel een warm hart toedraagt. Daar maakt hij zich sterk voor.”

Knus
De 27-jarige Leander Hoogendoorn van het Holland Kaascentrum is afkomstig uit Bleskensgraaf. Al vijf jaar rijdt hij wekelijks met veel plezier naar het koepelstadje. “Met vol enthousiasme sta ik hier op de markt ja. Hier heb ik het altijd naar mijn zin, omdat er veel gezellige mensen zijn, die van een lekker stukje eerlijke boerenkaas houden.” Naast zijn ambulante handel heeft Leander nog een winkel in Ottoland. “De opa van mijn opa ging in 1908 al met de handkar met kaas, boter en melk langs de deur. Mijn opa is een winkel in Gouda begonnen, waar ik als kleine jongen al kwam.” Nadat Leander eerst nog vleeswaren verkocht en vertegenwoordiger is geweest, trok de markt hem toch het meeste aan. “De positieve genetische afwijking leidde ertoe dat ik toch de kaaswereld in kwam. Het mooie aan ons vak en ons product is dat ze aan de kraam iets lekkers uitzoeken en daar dan thuis van genieten.” Volgens Leander is de markt in Oudenbosch klein, knus en gezellig die de mensen goed weten te vinden. In zijn kraam verkoopt hij naast onder meer Goudse kaas, magere kaas en kaas met kruiden bovenal boerenkaas. “Om de kazen zelf te maken is helaas geen tijd voor, dat laat ik liever aan de kundige boer over.”