Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

‘Hoeven wordt de dupe van een wijk van 1300 woningen in Etten-Leur’

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - Volgens de gemeente Halderberge zijn er nog veel te veel onduidelijkheden over de gevolgen voor met name Hoeven van de woningbouwplannen van Etten-Leur. Woningbouwplan de Hoge Haansberg nabij de Hoevenseweg zal volgens de gemeente flinke gevolgen kunnen hebben voor onder andere de omwonenden van de N640 die nu al met de handen in het haar zitten. De omgevingsvisie van Etten-Leur is volgens het college echter niet geruststellend.

Etten-Leur werkt aan mega woningbouwplan Hoge Haansberg. Het gaat om dertienhonderd woningen die voorzien zijn ‘aan de kant van Hoeven’ en dat baart het college, de gemeenteraad en inwoners zorgen. Want nu al zijn er grote zorgen en ergernissen over de verkeersstroom die dagelijks over de N640 tussen Etten-Leur en Oudenbosch rijdt. Een woonwijk van dat kaliber zal er volgens de betrokkenen voor zorgen dat dat, ondanks de aandacht die de gemeente en de provincie voor de weg hebben, er niet beter op wordt. 

Zuidelijke richting

De gemeenteraad van Etten-Leur benadrukte eerder al dat het extra verkeer geen druk zou mogen leggen op de woonwijken. Volgens de gemeenteraad van Halderberge kan dat alleen maar betekenen dat Hoeven de pineut gaat zijn, ondanks het feit dat Etten-Leur zegt dat de verkeersafwikkeling juist in zuidelijke richting zal zijn. 

Verkeer

Het college van Halderberge houdt daarom een vinger aan de pols en heeft gereageerd op de Omgevingsvisie van Etten-Leur. “Er werd in de eerste herziening van de deelnotitie gesteld dat er als gevolg van de ontwikkeling van de Hoge Haansberg zeer beperkt sprake zou zijn van doorgaand verkeer en dat dit blijkt uiteen kentekenonderzoek. Een kentekenonderzoek heeft echter plaatsgevonden in de huidige situatie en zegt dus volgens ons alleen iets over doorgaand verkeer in het heden.”

Aantallen

“Tevens zijn wij ervan uitgegaan dat dit onderzoek heeft plaatsgevonden op basis van een te verwachten woningaantal van 600 woningen in plaats van 1.250 of 1.300. Wij zien graag welke verkeerskundige impact het vergroten van de woningbouwlocatie de Hoge Haansberg heeft. De 1.300 woningen in combinatie met een noordelijke rondweg leidt tot een toename van verkeer op wegen richting Hoevenseweg en dit heeft een negatieve impact. Op dit moment is voor ons ook niet inzichtelijk wat de verkeersgevolgen zijn van andere wegvarianten om de Hoge Haansberg te ontsluiten.”

Maatregelen

Halderberge vraagt Etten-Leur dan ook om dit inzichtelijk te maken en op grond van deze inzichten de variant ‘noordelijke rondweg’ te heroverwegen. “Indien Etten-Leur definitief kiest voor de combinatie Noordelijke randweg en de ontwikkeling van 1.300 woningen op de Hoge Haansberg vragen wij om maatregelen te nemen om de negatieve effecten van toegenomen verkeersstromen zoveel mogelijk te beperken”, zo vraagt het collega in een brief aan de buurgemeente. 

Voorzieningen

Het college maakt zich tevens zorgen over de voorzieningen en stipt dit ook aan in de zienswijze. “Als het voorzieningenniveau van de Hoge Haansberg niet meegroeit dan heeft dit naar waarschijnlijkheid gevolgen voor de capaciteit van de voorzieningen in de kern Hoeven”, aldus B&W die vraagt om hier aandacht voor te hebben.