Afbeelding

Ergernis over onrust rondom Poolse supermarkt in Oudenbosch

Door: Vera de Geus Algemeen

OUDENBOSCH - “Ze zijn dronken, poepen in de fietsenstalling, plassen tegen auto’s en vallen mensen lastig. En dat gaat zeven dagen per week door”. Dat zeggen Diny Damen en haar buurman Jan Kortsmit over een groep bezoekers aan de Poolse supermarkt nabij winkelcentrum de Wagenhoek. Ze wonen in het naastgelegen seniorencomplex en ondervinden dagelijks overlast van de mensen die zich voor de supermarkt ophouden. ‘Ondanks de inzet van Woonkwartier, politie en de burgemeester verandert er niets”, zegt Jan. “Ik gun iedereen zijn boterham, maar dit hadden ze op de locatie nooit toe moeten staan.” Volgens de gemeente zijn de klachten echter grotendeels opgelost. 

Diny Damen is al vanaf het moment dat de overlast de kop opstak bezig om aandacht voor het probleem te vragen. “Die dronken mannen, dat geplas overal, de rommel die ze achterlaten. Overal liggen blikken en flesjes. Het is werkelijk verschrikkelijk. Een grote bende. Ik ben niet op mijn mondje gevallen dus als ik er eentje zie plassen krijgt hij de wind van voren. Dat is gewoon niet normaal en dan hou ik mijn mond niet. Ondertussen kijken ze me vuil aan als ik voorbij loop met mijn hondje. Natuurlijk is dat niet prettig en ik merk dat ik door de hele situatie nu minder vaak naar buiten ga dan ik eigenlijk zou willen. Daarnaast is het niet alleen maar vervelend voor de buurtbewoners, ook de bezoekers van de Wagenhoek moeten er langs”, zo zegt ze. “Het dieptepunt was toen ik een keer twee van die gasten in mijn huis had staan. De gezamenlijke deur sloot niet goed en ze zijn mijn huis binnen gegaan door te hengelen. Ik schrok me dood. Ik heb ze helemaal verrot gescholden. Het is met een sisser afgelopen, de politie weet ervan. Maar veilig voel je je dan niet meer.”

Haar buren Jan en Nel Kortsmit beamen dit. “Het was al in kannen en kruiken toen we hoorden dat hier een Poolse supermarkt zou komen. Er is nooit gecommuniceerd met ons als buurtbewoners terwijl wij er nota bene boven wonen. Ik had je vooraf al kunnen vertellen dat dit problemen op zou leveren. Echt, ik gun iedereen zijn boterham, maar dit gewoon geen geschikte locatie voor zo’n winkel. Toch zeker niet nabij een seniorencomplex. Ik ben met mijn 68 jaar veruit de jongste. Er wonen mensen van in de 90.  Handhaving en politie doen wat ze kunnen en er zijn al aardig wat bekeuringen uitgeschreven. Op hun verzoek blijven we de overlast melden maar het is gewoon dweilen met de kraan open. De zaak mocht zeven dagen geopend zijn van 10 tot 22 uur. Gelukkig is dat op verzoek nu aangepast naar 21 uur en op zondag tot 19 uur. Maar goed, dan blijven die gasten nog tot half elf op straat hangen. Ik hou mijn hart vast nu het mooi weer eraan komt.”

Navraag bij de gemeente Halderberge leert dat er inderdaad een gesprek heeft plaatsgevonden tussen Woonkwartier, de gemeente Halderberge en een aantal buurtbewoners. “De problemen (geluidshinder) die destijds werden ervaren, zijn besproken en opgelost”, zo laat de gemeente weten. “Er diverse gesprekken geweest met de eigenaar. Verder controleren de politie en BOA’s ter plaatse. Op elk signaal van omwonenden wordt gereageerd. De klachten zijn grotendeels opgelost. Ook hebben de Boa’s gerichte acties gehad”, aldus de gemeente die aangeeft dat er tot op heden geen klachten zijn ingediend door andere winkeliers.