Afbeelding
Foto: Gemeente Halderberge

Janssen: ‘Nieuwe coalitie niet zo klaar als een klontje’

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - Welke politieke partijen kunnen het beste de nieuwe coalitie in Halderberge vormen? Hoe ziet als gevolg daarvan het college van Burgemeester en Wethouders eruit? Wie gaat binnen de oppositie politiek bedrijven en hoe ziet  Binnen twee weken moet daarover meer duidelijk zijn. Oud-burgemeester Giel Janssen, die door VVD’er Thomas Melisse aangesteld is als informateur en daarmee belast is met het komen tot een goede samenstelling verwacht dat het tijdbestek geen probleem hoeft te zijn, maar volgens hem is het zeker niet zo dat de kaarten al geschud zijn. “De verkiezingsuitslag is op zich duidelijk, maar in tal van gesprekken moeten we gaan kijken hoe we daar invulling aan gaan geven. De nieuwe coalitie is niet zo klaar als een klontje”, laat hij weten.

VVD’er Thomas Melisse zag zijn partij als grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Halderberge uit de bus komen. De partij haalde eenderde van het aantal uitgebrachte stemmen en ging daarmee van zes naar acht zetels. Ook Lokaal Halderberge kwam als winnaar uit de stembus. Deze partij kreeg de restzetel waardoor de partij van Gisela van Beek een winst maakte van een zetel en op zes eindigde. Het CDA leverde twee zetels is en eindigde op twee. De WOS won terrein en ging van drie naar vier zetels. D66 onder leiding van Frits Harteveld komt met twee zetels op het Halderbergse pluche. PvdA/Groenlinks met een.

Uitslag

De euforie is bij VVD’er Thomas Melisse wat gezakt na een indrukwekkende verkiezingsavond. Hij zag zijn partij als grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Halderberge uit de bus komen. Hij stelde oud-burgemeester Giel Janssen aangesteld als informateur. Deze is momenteel volop bezig om individuele gesprekken te voeren met de vijf andere partijen. “Doel van de gesprekken is om samen met de vijf partijen de verkiezingsuitslag te interpreteren, uit te spreken welke partijen zouden moeten gaan formeren én wat daarbij de belangrijkste thema’s moeten zijn”, aldus Melisse die met de VVD de grootste partij werd tijdens de verkiezingen. Melisse weet wat hij wil: “Wat mij betreft gaan we deze bestuursperiode met vier wethouders aan de slag. We hebben hele grote opgaves de komende jaren en dus een hoop te doen. Ook willen we inzetten op representatie en nauw contact. De keuze voor een college met vier wethouders lijkt me dan ook zeker te verantwoorden. Het moge duidelijk zijn dat de VVD wat mij betreft dan twee wethouders levert. Een derde van de kiezers stemde op onze partij. Dat moeten we terugvertaald zien.” Melisse zou het naar eigen zeggen qua coalitievorming logisch vinden dat er geen aardverschuiving gaat plaatsvinden. “De zetelverdeling is in mijn ogen een beloning voor de samenstelling van college van afgelopen vier jaar. Ik denk dan ook dat het niet moeilijk hoeft te worden”, zo zegt Melisse. 

Goede samenstelling

Giel Janssen heeft afgelopen week en deze week volop gesprekken gevoerd. Volgens de oud-burgemeester van Halderberge is het echter niet zo klaar als een klontje. “Het is heel duidelijk hoe groot de VVD hier is en zo zijn er meer winnaars hier in de gemeente. Ik werk echt aan de hand van de gesprekken. Wie wil wat? Hoe ziet men de opgaves die er liggen en de invulling? Dat moet bij elkaar passen om te komen tot een goede samenstelling Ik hoop op 4 april duidelijkheid te hebben wat betreft de coalitie”, zo legt Janssen uit. “Aan de hand daarvan benoem ik een formateur en hoop ik op 21 april zover te zijn dat het college geïnstalleerd kan worden.” 

Afbeelding