Afbeelding
Foto: Froukje Neys

Gemeente na kritiek: ‘Wij vinden de haven nog steeds aantrekkelijk’

Door: Vera de Geus Algemeen

OUDENBOSCH - Het Oudenbosche raadslid Harold van Hoof trok vorige maand bij het college aan de bel over de gebrekkige uitstraling van de haven in Oudenbosch. Van Hoof: “Helaas worden we op dit moment geconfronteerd met negatieve berichten over de uitstraling van de haven. Aanlegsteigers lijken verrot, er zijn regelmatig dode vissen, er is overlast van arbeidsmigranten en stroom- en watervoorzieningen werken vaak niet.” De gemeente laat in een antwoordbrief echter weten zich niet in de kritiek te kunnen vinden, maar wél mogelijkheden te zien om de haven te verbeteren.  

Van Hoof wilde graag weten of het college het met hem eens is dat de haven op dit moment geen visitekaartje is voor toeristisch Oudenbosch en Halderberge. “De vaste liggers zijn geconfronteerd met een tariefstijging van 7%, terwijl de service en de kwaliteit alleen maar minder wordt. Daarom wil ik weten hoe het contract met de huidige havenmeester in elkaar zit en hoe het college aan kijkt tegen de toekomst. Daarnaast heb ik aangedrongen op het houden van een tevredenheidsonderzoek onder alle vaste liggers en bezoekers. Ik ben geschrokken van de negatieve recensies op internet maar wil het graag verder uit eerste hand horen en ook ruimte geven voor verbetervoorstellen. We moeten niet alles op de exploitant afschuiven want ook als gemeente hebben we een belangrijke taak om te zorgen voor een goede toeristische uitstraling van dit hele gebied”, zo zei hij in de brief.

De gemeente vindt de haven echter wel een visitekaartje, zo blijkt uit de antwoordbrief. “De afgelopen periode hebben we als gemeente stevig ingezet op het wegwerken van achterstallig onderhoud. Wij vinden de haven nog steeds aantrekkelijk voor omwonenden en recreanten, maar wij zien nog steeds mogelijkheden om deze verder te verbeteren”, aldus het college. “Naar aanleiding van de brief van omwonenden hebben we rotte planken van de steigers vervangen. In gezamenlijkheid met de havenmeester ruimen we drijfvuil en dode vissenfrequent op en maaien wij als gemeente de taluds vaker. We hebben een eerste aanspreekpunt aangesteld en houden we frequent overleg met de havenmeester. Zo kijken we gezamenlijk hoe we de haven nog aantrekkelijker kunnen maken.”

Van Hoof vroeg de gemeente een tevredenheidsonderzoek te doen onder de bezoekers en vaste ligplaatsen. De gemeente zegt dit in juni samen met de havenmeester te gaan doen. Volgend jaar gaat de gemeente op basis daarvan een aantal scenario’s voor het beheer van de haven Oudenbosch uitwerken. “Op basis van deze scenario’s kan een afweging worden gemaakt over hoe wij met de haven om willen gaan na 1 april 2024”, zegt men.