Het Weggeefkastje voor het Thomashuis in Oudenbosch.
Het Weggeefkastje voor het Thomashuis in Oudenbosch. Foto: Ad Huijsmans

Weggeefkastje tegen
verspilling en armoede

OUDENBOSCH - Op initiatief van de bewoners en begeleiders van Thomashuis Oudenbosch (Achter 't Postkantoor 3) staat sinds enkele weken een zogenaamd Weggeefkastje voor deur van hun woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking in het centrum van Oudenbosch.


Een Weggeefkastje is bedoeld om verspilling tegen te gaan en daarnaast iets te doen aan stille armoede. Het is de bedoeling dat mensen uit de buurt, die spullen over hebben, deze kwijt kunnen in het kastje en de spullen uit hun voorraad desgewenst omruilen tegen spullen die in het kastje staan, als ze die wel kunnen gebruiken. Daarnaast is het voor mensen met een krappe kas altijd mogelijk er iets uit te halen en mee te nemen. Te denken valt hierbij aan zaken als blikken of potten groente en fruit en andere houdbare spullen, toiletartikelen, maandverband, poetsmiddelen, moestuingroenten enz.

Thomashuis Oudenbosch hoopt de buurt te enthousiasmeren, zodat het kastje een succes gaat worden. Het Thomashuis wil op deze manier ook een bijdrage leveren aan een inclusievere maatschappij. Ze zijn van mening dat met het Weggeefkastje het mes hierbij aan twee kanten snijdt.[n]