De Variant verliest en
degradeert

OUDENBOSCH - De berichtgeving over de resultaten van damvereniging De Variant is dit jaar weinig rooskleurig. Het Oudenbossche achttal leed in het seizoen de ene na de andere verlieswedstrijd. Ook in de laatste ronde van de nationale competitie (klasse 1C) moest een verlies geïncasseerd worden. Ditmaal was het gemiddeld jonge team van Brainsport Eindhoven te sterk.

De Variant kwam, na enkele hoopvolle uren, hopeloos op achterstand na verliespartijen van Daniëlla de Vos, Franklin Denissen en Jan de Wolf. Daniëlla verloor even haar concentratie en kon niet voorkomen dat haar tegenstander David Riupassa een combinatie uithaalde. Franklin speelde een risicovolle partij tegen de sterke Fred Passchier, die het hoofd koel hield en won. Jan de Wolf speelde tegen internationaal meester Yuri Lagoda een spannende partij, waar de Oekraïense dammer zijn kwaliteiten liet zien en Jan uiteindelijk overmeesterde.


Eerste punten

De eerste punten werden behaald door Roland Coray en Richard Mertens. Roland hield de sterke routinier Jan van den Hooff keurig op remise. Richard Mertens kwam in zijn partij tegen Luud Ector een schijf achter, maar knokte zich terug in de partij en behaalde knap toch nog een punt. Hierna verloor Mark Klaassen jammerlijk van het supertalent Alexei Ovsyanko en speelde Martin de Wolf remise tegen het andere jeugdtalent van Brainsport, Jan Kornilov. Met deze remise kan Martin inmiddels een reeks van dertig partijen noteren waarbij hij geen enkele nederlaag heeft geleden. Bovendien is hij dit jaar wederom topscorer van De Variant geworden.


Afsluiting met remise

De wedstrijd werd afgesloten met een remise van Ad Vervoort jr. tegen Daria Shulepova. Ad speelde wederom een keurige en gedegen partij, waarin zijn tegenstander in het middenspel voordeel leek te behalen. Dat voordeel kantelde richting het middenspel, waarna Ad zelfs nog voor de winst kon spelen. Dat bleek echter een brug te ver, waarna remise kon worden genoteerd.


Degradatie

Damvereniging Gooi en Eemland is dit seizoen kampioen geworden in de eerste klasse en promoveert daarmee direct naar de hoofdklasse. De Variant is laatste geworden en degradeert daarmee naar de tweede klasse.[n]