Afbeelding
Foto: Stichting Groen Ontmoet

Nieuw elan bij Stichting Groen Ontmoet

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - Naast deelnemen aan sociaal-groene initiatieven houdt Stichting Groen Ontmoet zich vooral bezig met het onderhoud en beheer van de natuurspeeltuin tussen de Dautzenbergstraat en de Kerkstraat. Toch dreigde er vorig jaar, vanwege een tekort aan bestuursleden, een einde aan Groen Ontmoet te komen. Met de komst van drie nieuwe bestuursleden kan de blik weer naar voren gericht worden. 

“Deze speeltuin dreigde zeven jaar geleden opgeheven te worden. Buurtbewoner Berry IJpelaar wilde juist de speeltuin opknappen en is met plannen daarvoor naar de gemeente gestapt. Doordat ik in de organisatie van een modderdag zat en dit daar een mooie locatie voor was, ben ik erbij betrokken geraakt,” legt voorzitter Sandra Koeken uit. De speeltuin werd omarmd en de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid. Naast natuurlijke speeltoestellen is er onder meer een waterbaan, zandbak en een ruime grote zithoek te vinden. Maar ook veel planten, bomen en zelfs een moestuin ontbreken niet.

Dun draadje

Vorig jaar gaven drie van de vier bestuurders echter te kennen, na jarenlange inzet, ermee te stoppen en bleef Sandra alleen over. Daarmee hing de toekomst van Groen Ontmoet aan een dun draadje. Hulp van Samenstichting Oud Gastel en de gemeente heeft gelukkig geresulteerd in drie nieuwe bestuursleden: met Peter van Alphen, Conny van Gorkom en Nathalie van den Broek kan men weer vooruit. “Nieuwe mensen komen ook met nieuwe ideeën,” zegt Sandra, die oprecht blij is dat de stichting door kan gaan. Inmiddels heeft Groen Ontmoet weer meegedaan aan de Landelijke Opschoondag en hoopt men eind juni weer een modderdag te organiseren.

Waardevol

“De natuurspeeltuin in Oud Gastel is de meest gevarieerde speelplek van onze gemeente,” aldus een woordvoerster van de afdeling Groen en Spelen. Stichting Groen Ontmoet speelt hier volgens haar een hele belangrijke rol bij. “Als gemeente werken we samen met ze en ondersteunen we ze waar dat nodig is. Deze speeltuin is veel te waardevol om te laten lopen en wordt door de gemeente vaak als voorbeeld genomen van een goed burgerinitiatief.” Stichting Groen Ontmoet is verder betrokken geweest bij de realisatie van het speelbos en het inrichten van de groenstrook tussen Futura en Blankershof. Onlangs zijn ze aangesloten bij Halderberge Groen en gaan samenwerken met andere stichtingen in de regio Halderberge die ook een groene visie hebben, zoals bijvoorbeeld het initiatief om 10.000 bomen te planten. “Zo kunnen we elkaar versterken en aanvullen waar nodig. Samen staan we sterk,” merkt Sandra daarbij op. De enthousiaste buurtbewoner Rob Sauter is nu coördinator. “Het is belangrijk dat de speeltuin een fris, nieuw leven krijgt. Wat bomen en vaste planten erbij, maar ook zorgen dat het goed behapbaar blijft qua onderhoud. Dit is gewoon een toplocatie waar veel kinderen op een leuke en veilige manier kunnen spelen,” zegt hij. “Wij hebben een trouwe en vaste groep betrokken vrijwilligers, zonder welke wij als bestuur nergens waren, maar blijven altijd op zoek naar mensen die ons willen ondersteunen en mee willen helpen. Als iemand zich geroepen voelt schroom niet om ons te benaderen,” zegt Sandra tot slot.