2 buurkinderen snuffelen in ons boekenhuisje.
2 buurkinderen snuffelen in ons boekenhuisje. Foto: Joke van de Riet

Juf Joke van de Riet start boekenhuisje in Hoeven

Algemeen

HOEVEN - Vanaf nu kun je in ons boekenhuisje een boek uitzoeken en meenemen om te lezen. Je ziet deze boekenhuisjes, boekenkastjes, mini-biebs of hoe je ze ook maar wilt noemen, overal buiten staan, bij huizen in dorpen en steden, behalve..... in Hoeven. Het ziet er altijd zó gezellig uit: een boekenkastje waarin je lekker kunt snuffelen om te kijken of er iets leuks, iets interessants om te lezen bij zit.

Langzaam maar zeker ontstond bij Joke van de Riet het idee om zelf zo’n boekenkastje te maken en dit plan vond een luisterend oor bij haar oud-collega die mij een kastje gaf. Nadat Joke een ontwerp had gemaakt om er een boekenhuisje van te maken, zijn zij en haar man aan de slag gegaan. Inmiddels is het kastje getransformeerd tot een heus boekenhuisje en zijn ze best trots op het resultaat! 

Op de bovenste plank staan de boeken voor volwassenen, op de onderste voor de kinderen. Voorlopig is het de bedoeling dat de gekozen boeken verder mogen gaan zwerven door ze steeds dóór te geven.

Joke woont in een jonge wijk waar veel kinderen opgroeien en ze hoopt dan ook dat veel kinderen het plezierig zullen vinden om eens in het boekenhuisje te neuzen, een boekje mee te nemen en....gaan lezen. Een zelfgekozen boek kan een goede tegenhanger zijn van het kijken naar digitale games, vloggers en Tik Tok-filmpjes. Daarnaast is het voor kinderen ook belangrijk, maar ook fijn, om veel leeskilometers te maken en/of te “verdwijnen” in een boek.

Boeken kunnen een vorm van amusement zijn, maar geven ook vaak stof tot nadenken, misschien zelfs tot gesprekken met buurtgenoten.  

Joke hoopt dat haar boekenhuisje het lezen van boeken zal stimuleren, zowel bij jong als bij oud, in en buiten de wijk. Het is verder ook een goede manier om boeken te hergebruiken.

Als je eens een wandeling of fietstochtje maakt, kom dan eens naar de wijk Bovenhei en neem eens een kijkje in het boekenhuisje bij Korenbloemlaan 22.

Joke van de Riet wenst iedereen alvast veel leesplezier toe.