Boekenproeverij met Greet Wilrycx.
Boekenproeverij met Greet Wilrycx. Foto: Yvonne van Egmond

Eerste liefde in bibliotheek tijdens Boekenweek

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Greet Wilrycx was woensdagavond te gast in de bibliotheek in Oudenbosch. Haar smaak stond centraal bij de boekenproeverij. Het thema van de Boekenweek ‘Eerste liefde’ speelde een centrale rol in haar boekenkeuze.

De boekenproeverij werd druk bezocht met een mix van vertrouwde gasten en gasten die speciaal voor Greet waren gekomen.
Ze startte met het voordragen van een gedicht over de liefde gevolgd door de opmerkelijke mythe van Plato over het terugvinden van je wederhelft. Plato beschreef dat de oorsprong van de menselijke liefde komt omdat we als 4-benig wezen, de bolmens, ooit gehalveerd werden door de goden. ‘Al zolang dus’ schrijft Plato, ‘is de liefde voor elkaar de mensen aangeboren. Ieder van ons is dus een ontbrekende helft van een mens, omdat hij is doorgesneden als een schol: twee uit één.
Zo is ieder altijd op zoek naar de helft die bij hem past.’ Daarna hield Greet een prachtig betoog over het thema van de Eerste Liefde aan de hand van haar ervaringen als psychologe, gelardeerd met verhalen over de dochters van Lot en Freud.

Ze lichtte boeken uit de collectie die het thema van alle kanten beschrijven.

Zo ook over de magie in de liefde. Freud is zeer bepalend geweest in hoe wij nu denken over seksualiteit. ‘De doodsvogel’ is een boek hierover, waaruit Greet een stukje voorlas.

Ook het succes van ‘De zeven zussen’ duidt zij, omdat alle zussen ieder een bijzondere partner vinden. Eigenlijk is het de veredelde doktersroman van de 21ste eeuw. Ook tegenwoordig is men nog steeds op zoek naar een bijzondere partner.

‘Het romantisch misverstand’ is een filosofisch boek over de liefde. Daarin beschrijft Jan Drost de liefde. Volgens hem is liefde dat je blijft communiceren met elkaar. Romantische liefde vindt hij een misverstand. Als je verliefd wordt, vind je een stukje van jezelf in de ander. Dat herkenbare stukje zorgt voor relaties die lang stand houden.

‘Met dochters van Lot’ en ook ‘Een klein leven’, vertelt Graat over haar werkveld met incest en trauma’s van seksueel misbruik. De dames van de leesclub vertellen dat ‘Een klein leven’ inderdaad een goed inkijk geeft in de psyche van mensen met een depressie. Ook de rol van de steunende vriendenkring komt er mooi in naar voren.

Dan zet Greet ‘De eeuw van Carlos Moreno Amador’ in de spotlight. Een prachtig boek over een jongetje wat de tango leert dansen. Hij wordt vreselijk verliefd. Het is eigenlijk een familiekroniek over het lot van vier generaties, waar de tango als een rode draad doorheen loopt. Het beschrijft ook heel mooi de verschillende fasen in het leven.

Greet eindigt met een boekje over de Sint Maartenspolder waar zij woont in een molen van 1750. Elk jaar maken zij onderdeel uit van de kunst en atelierroute.
Kunst vertelt ook prachtige verhalen over liefde en romantiek. Reflecteren op kunst geeft je ook een inzicht in jezelf. Een mooie afsluiter, waarbij iedereen met een hoofd en een tasje vol tips weer naar huis gaat.

Wil je ook inspiratie opdoen? In juni is er weer een boekpresentatie en in november wordt de volgende boekenproeverij georganiseerd.
Op de website www.bibliotheekwb.nl staan al onze activiteiten.