Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Aftrap van Beleef Waterpoort op de fiets

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - Bij de aspergeboerderij van Marijn Sep aan het Kromstraatje was de aftrap van ‘Beleef Waterpoort op de fiets’, waarbij zes nieuwe fietsroutes gepresenteerd werden. Deze routes, ontwikkeld in nauwe samenwerking met IVN Natuureducatie, doen alle gastheren van Waterpoort aan en leiden de sportievelingen langs de vele bezienswaardigheden van de zes gemeentes grenzend aan het Volkerak. Oud-profrenner Rini Wagtmans nam als eregast kort daarop de eerste routes in ontvangst.

Waterpoort liggend op het grondgebied van de gemeentes Bergen op Zoom, Halderberge, Steenbergen, Tholen, Goeree-Overflakkee en Moerdijk, verbindt zand en klei, zee en land, zoet en zout en stad en platteland met elkaar. Diverse geledingen trekken daarbij met elkaar op, om dit bijzondere gebied onder de aandacht te brengen. Gastheren zijn ondernemers die Waterpoort promoten en de gasten informeren over dit bijzondere gebied. “Waterpoort is geen merk, maar iets wat aanwezig is en verbindt. Wij omarmen alle initiatieven om samen te werken, zowel grote als kleine,” zegt voorzitter Thomas Zwiers die blij is met deze ontwikkelde fietsroutes. “Deze routes zijn echt een toegevoegde waarde. Fietsen is duurzaam en gezond en bovendien is deze streek een wielergebied bij uitstek en kom je op plekken waar je nog nooit geweest bent.”

Omdat deze streek min of meer de bakermat van het Nederlandse wielrennen is, heeft men een aantal oud-profwielrenners en -rensters bereid gevonden ambassadeur te worden van de routes. Naast Rini Wagtmans waren bij de presentatie Koos Moerenhout en Martin Venix aanwezig, maar Stef Clement, Tineke Fopma en Keetie van Oosten-Hage hebben ook belangeloos hun medewerking verleend. Het Kromstraatje voelde voor Rini Wagtmans als thuiskomen. “Mijn moeder Anna Sep komt hier vandaan en nam mij als kleine jongen vaak mee naar de familie Sep toe. Het Kromstraatje heeft mij alles gegeven: rust, vertrouwen én liefde voor de grond en de natuur. Hier was heel veel geluk en heb ik geleerd om niet bang te zijn,” vertelt hij. “Voor mij is het vooral mooi omdat de fietsroutes een verbinding vormen tussen Achthuizen waar ik vandaan kom en Steenbergen waar ik woon en daarmee mijn leven mooi samenvat.” vertelt Koos Moerenhout. “Fietsen is een goed middel om te verbinden en geeft een stukje vrijheid. Even je hoofd leegmaken en genieten van de omgeving.” 

Een kilometer verderop was bij B&B De Luijenbergh de officiële presentatie en overhandiging van de fietsroutes. Met een filmpje waarin de kampioenen van weleer elk een fietsroute voor zijn of haar rekening namen werden de zes routes bekend gemaakt: Tholen-West, Tholen-Oost, Steenbergen, Halderberge, Flakkee en Moerdijk. De totale afstand bedraagt 265 kilometer. De routes zijn separaat te rijden, maar kunnen ook aan elkaar geknoopt worden. Ze doen alle 47 gastheren in dit gebied aan, komen langs 46 bezienswaardigheden en verbinden 23 streekproductenwinkels met elkaar. Bij de gastheren zijn de routes gratis op te halen. Gelijktijdig met de presentatie van de routes is ook de actie Fietsen voor Oekraïne gestart, waarbij goede tweedehands fietsen en fietsaccessoires worden ingezameld voor de gevluchte kinderen uit Oekraïne. “Het kan absoluut niet wat daar gebeurt. Op deze manier kunnen we een beetje helpen,” merkt Koos daarbij op.