De genomineerden van vorig jaar.
De genomineerden van vorig jaar. Foto: Gemeente Halderberge

Nominaties voor Cultuurprijs Halderberge

Door: Chantal Dobbe Algemeen

HALDERBERGE - De Vakjury Halderberge maakt jaarlijks tijdens het Cultuurcafé drie hoofdnominaties bekend voor de Halderbergse Cultuurprijs. Deze prijs wordt aan het eind van de cultuurmaand in oktober op een feestelijke wijze uitgereikt. 

Met de nominatie van de Vakjury Cultuurprijs Halderberge worden personen, verenigingen en instellingen beloond, die op cultureel of artistiek vlak een bijzondere prestatie met een ruime lokale herkenning leveren. Naast het feit dat een hoofdnominatie al een prijs op zich is wordt op die avond bekend gemaakt wie de Vakjuryprijs en wie de publieksprijs heeft gewonnen. Daarnaast wordt ook een aanmoedigingsprijs uitgereikt. Deze prijs is niet leeftijd gerelateerd. Het hele jaar door zijn de vijf leden van de Vakjury op zoek naar mensen die eventueel in aanmerking kunnen komen voor deze cultuurprijs dit jaar of eventueel in de toekomst. 

In gesprek

De leden van de Vakjury gaan in gesprek met individuen, duo’s of gezelschappen en bezoeken ateliers, exposities en voorstellingen. Verslagen en krantenartikelen worden digitaal gearchiveerd. Categorieën zijn o.a. dans, muziek, toneel, literatuur, poëzie en beeldende kunst in de ruimste zin van het woord. Zo krijgt de Vakjury een goed beeld van wat er op cultureel gebied leeft in Halderberge. Bij de beoordeling wordt o.a. gekeken naar originaliteit, kwaliteit, initiatief, vernieuwend karakter en onderscheidend vermogen en maatschappelijk belang. 

Jeugdprijs

De leden van de Vakjury besluiten in juni wie er genomineerd gaan worden volgens een vastgelegde procedure. Nog voor de zomervakantie worden door de werkgroep de drie genomineerden op een bijzonder wijze tijdens het Cultuurcafé bekend gemaakt. Tevens wordt dan ook de winnaar van de Jeugdprijs bekend gemaakt. Deze wordt uitgereikt aan personen in de leeftijd tot 25 jaar. Nadat de genomineerden bekend zijn gemaakt worden ze in een kort filmpje voorgesteld. De inwoners van Halderberge kunnen dan tot september stemmen wie de Publieksprijs verdient. Graag nog wil de vakjury onder de aandacht brengen dat inwoners mogelijke kandidaten voor de Cultuurprijzen kunnen voordragen. In het bijzonder staat de Vakjury open voor de jeugd en tips voor personen die zich met digitale kunst bezighouden. Mail naar vakjuryhalderberge@gmail.com