Voorzitter Gabriel van der Heijde overhandigd getuigschrift aan Marij Kockx.
Voorzitter Gabriel van der Heijde overhandigd getuigschrift aan Marij Kockx. Foto: Henk Coolen

Donderdagavondgevoel bij West Brabants Gemengd Koor

Sport en vereniging

HALDERBERGE - Tijdens de repetitie van het West Brabants Gemengd Koor op donderdag 14 april werd door de voorzitter Gabriël van der Heijde aan alt-koorlid Marij Kockx het getuigschrift overhandigd vanwege haar koperen jubileum als koorlid.

Voor de aanwezigen voelde het aan als het begin van een hernieuwd normaal. Immers twee jaar lang moest met opschorten en weer opstarten van activiteiten worden ‘gehandeld’ vanwege corona. Koorleden voelden de leegheid en wegvloeiend geloof in een goede voortzetting als gevolg van het ontbreken van het elkaar wekelijks ontmoeten en  ondersteunen om het beste uit samenzang te halen. We misten het donderdagavondgevoel. Tot een concertuitvoering, toch de kers op de taart voor alle gezamenlijke inspanning, is het in deze periode niet gekomen.

Thuis
Tijdens de voorbije coronajaren werd het koor geconfronteerd met het wisselen van een vertrouwde repetitieruimte. Jarenlang was er gerepeteerd in de aula van basisschool De Klinkert. Dat was ons thuis waar de kracht en de  klankkleur van de zangstemmen werden ontwikkeld tot het beste om ermee voor de dag te komen. Wel moesten er de stoelen worden geplaatst en opgeruimd. Maar we konden er zelf koffie zetten en na de repetitie nog bijpraten met een drankje. Het was te begrijpen dat we er niet konden blijven toen door het stijgende aantal leerlingen op school de ruimte nodig was als klaslokaal. We moesten voor het samenkomen uitwijken naar het arboretum en later naar de aula van De Vossenberg. Al ons hebben en houden (piano en kopjes en schotels) moest worden overgebracht. Er moest op anderhalve meter, in een veel te grote ruimte worden geoefend. Om niet zo’n begrijpelijke reden moest het koor daar op stel en sprong wijken voor de harmonie. Fideï et Arti werd toen het huis voor ons samenkomen. We misten ook daar ons donderdagavondgevoel. Omdat er weer ruimte beschikbaar is gekomen op De Klinkert kunnen we daar binnenkort weer terecht in de aula. We hopen onszelf er weer terug te vinden.

Optreden
Met aller inspanning kunnen de stemmen weer worden gesmeerd, de adembeheersing verbeterd om het voorgestelde repertoire te oefenen om met behulp van ons donderdagavondgevoel en met enthousiasme op te gaan naar een viertal optredens tijdens het VOLkorenfestival van Middelburg op 4 juni.
Nieuwsgierig geworden , ons koor zingt licht klassieke muziek van afzonderlijke liederen tot oratoria. Sluit dan aan bij ons op De Klinkert. Graag van tevoren een mailtje sturen naar info@wbgk.nl dan kan iemand u begeleiden. Elke donderdagavond van 19.30 tot 21.30 repeteren we er onder leiding van onze dirigent Christ Vergouwen. Na afloop van de repetitie is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.