Museum vogel-expert Cor van Aart
Museum vogel-expert Cor van Aart Foto: NVM Oudenbosch

Veel aandacht voor vogels in het NVMO

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum is van oudsher ook bekend onder de naam “Vogeltjes Museum”. De Broeders van Saint Louis verzamelden volkenkundige objecten uit vooral Nederlands-Indië en Afrika, maar zij hadden ook een grote collectie opgezette dieren. Deze werden onder andere gebruikt voor het aanschouwelijk onderwijs in hun Instituut Saint Louis.

Een prachtige en uitgebreide collectie van bijna 1000 opgezette vogels werd in 1907 aangekocht van dhr. Lambertus van den Bogaert uit ’s-Hertogenbosch. Hij was vogelverzamelaar en taxidermist. Veel vogels verzamelde hij op de uitgestrekte veen- en heidevelden te Vlijmen/’s-Hertogenbosch. In die tijd werden de vogels nog gewoon gevangen, wat tegenwoordig niet meer voor te stellen is.

Helaas hebben niet alle opgezette vogels de tand des tijds doorstaan en is de collectie wat uitgedund. Niettemin is de collectie nog steeds zeer waardevol. Dit blijkt ook weer uit het recente contact van museum medewerkers van het NVMO met onderzoekers van Naturalis en Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Zij kwamen speciaal naar Oudenbosch om de vogels te bekijken. Het resultaat van dit bezoek is dat er meer documentatie van de collectie boven water is gekomen en dat het museum in de toekomst een speciale expositie gaat maken van haar topstukken. Daartoe behoren o.a. een in Nederland zeldzame vorkstaartplevier en steppevorkstaartplevier, die beide ook nog eens de eerste gevonden van hun soort in Nederland zijn, op resp. 24 juli 1892 in ’s-Hertogenbosch en 3 november 1900 in Vlijmen. Daarnaast behoort ook een houtsnip met een speciale Isabel-kleur tot de collectie, deze zal binnenkort zelfs in een boek over de houtsnip komen te staan. Maar eerst wordt hij nog kundig schoongemaakt door de honorair hoofdconservator en preparateur van het museum in Rotterdam, zodat hij in al zijn glorie op de foto kan.

Om iedereen in de gelegenheid te stellen meer te weten te komen over vogels in Nederland én de vogelcollectie met een gids in het museum te bekijken, wordt er op 11 mei een informatieavond georganiseerd. Door de beperkingen van Covid-19 is de interesse en de liefde voor de natuur bij veel mensen aangewakkerd. En zo ook de interesse in het vogels kijken. Museum vogel-expert Cor van Aart geeft een lezing “Hoe leer ik beter naar vogels kijken”. Hierbij komt alles aan bod: geschikte kleding , schoeisel, welke vogelgids is handig, informatie over verrekijkers, telescopen, vogelgeluiden, vliegbeelden en biotopen van vogels.

Informatieavond

Informatieavond op 11 mei a.s. aanvang 20.00 uur. Voor vragen of aanmeldingen (niet verplicht) mail naar info@nvmoudenbosch.nl. Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch, Markt 30a (door de poort).