Grosse Freiheit
Grosse Freiheit Foto: Persmap

Grosse Freiheit bij Film-theater Fanfare

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Anno 2022 kun je je moeilijk voorstellen dat (ook nog) in het naoorlogse Duitsland homoseksualiteit er toe kon leiden dat je in de gevangenis terechtkwam. Dat overkomt Hans telkens weer, nadat hij in de oorlog ook al in Auschwitz heeft gezeten.

Grosse Freiheit do 12 mei 20.15 uur

Wanneer hij een cel moet delen met Viktor, een veroordeelde moordenaar, maakt het er niet gemakkelijker op dat die hem met argwaan tegemoet treedt. Bij het jarenlange verblijf in de gevangenis ontstaat er toch een wederzijds respect en zelfs een band tussen de twee. Grosse Freiheit is een verpletterend gevangenisdrama over de betekenis van vrijheid, identiteit en menselijke verbondenheid. Het is ook een krachtige, filmische manier om de ondraaglijk langdurige vervolging van homo’s zichtbaar te maken. In een subtiel hartverscheurende scène zien we Hans vanuit zijn cel naar de maan turen: daarboven heeft zonet voor het eerst een mens gewandeld, maar op aarde verandert er bitter weinig.

Verwacht: do 19 mei: Nobody has to know (Lanners) 20.15 uur. Vertoningsadres: Utopiazaal Markland College, Pagnevaartweg 7, 4731 AA Oudenbosch. www.filmtheaterfanfare.nl.