Woensdag 11 mei

Kennismakings-cursus Nordic Walking

9:00 | sportpark Albano

AVO’83 organiseert een kennismakingscursus Nordic Walking voor beginners. De bijeenkomsten worden op woensdag gehouden van 9 uur tot half 11. Daarna wordt nog gezellig koffie gedronken. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten. De eerste les is op 11 mei en verder op 18 en 25 mei en tot slot op 1 juni. De lessen worden gegeven op sportpark Albano. Die eerste bijeenkomst is geheel vrijblijvend, na die les kan besloten worden om echt met de cursus door te gaan. Tijdens de cursus is de koffie gratis en er kan gebruik worden gemaakt van materiaal van de vereniging. Breng gerust een vriendin of een buurvrouw mee (mag ook vriend of buurman zijn). Meer informatie nodig of aanmelden? Neem dan contact op met Coco de Jong, telefoon 0165 320506, e mail: peter_coco@hetnet.nl.

 

Zaterdag 14 mei

Bomen over kunst in Arboretum

13:30 | Arboretum

Elf creatieve vrouwen uit West-Brabant zorgen vanaf komende zaterdag voor een verbroedering van kunst en natuur. In het prachtige Arboretum van Oudenbosch pakken zij onder het motto ‘bomen over kunst’ uit met hun nieuwste werken. De tentoonstelling tussen de natuurlijke schoonheden duurt tot en met zondag 22 mei. Ze hebben ook twee gast-exposanten geselecteerd. Dat zijn de Bredase Thea Kanters (keramiek) en haar stadgenote Jose Jonkers (beeldhouwen). Ook de invulling van de theekoepel krijgt dit jaar weer een bijzonder karakter met Maria Jansen, Margreet Jansen, Sjan van der Made, Nel Lauwerijssen-Verstraten, Monique Wauters, Henriette Schalk en Anne-Riet Vugts. De Sogetsu-Ikebana-presentatie wordt gecompleteerd met het werk van Wil Oortman uit Roosendaal. De achtste WEI-J-expositie staat ook in het teken van een hommage aan Wil Luijten, een van de gangmakers van het eerste uur.  Wil Luijten bleef een geliefde aanjager, een bonk enthousiasme. Ze bleef aan de weg en tussen de bomen timmeren. Mede daarom is het zo jammer dat Wil bijna drie jaar geleden ons plotseling ontvallen is. De tentoonstelling is van zaterdag 14 tot en met zondag 22 mei. Op beide zondagen van twaalf tot vijf uur, op de beide zaterdagen, op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van half twee tot half vijf. De toegangsprijs voor het Arboretum bedraagt drie euro, voor de kunst geldt geen toeslag. Voor kinderen onder de twaalf jaar is de toegang gratis. De officiële opening is zondag 15 mei om twee uur door Kees Maas en wordt omlijst met muziek van The Ferrymen. De toegang tot het Arboretum is aan de achterzijde van het ‘postkantoor’. Toepasselijk ‘Achter het Postkantoor’ geheten.


 

Pubquiz in Fidei et Arti

20:30 | Fideï et Arti

Op zaterdag 14 mei is het weer tijd voor een Pubquiz! Deze keer niet op vrijdag, maar op zaterdag en natuurlijk onder leiding van onze quizmaster Chris! Op 14 mei om 20.30 uur gaan we weer van start met de Pubquiz! Altijd al eens willen weten wie nu echt de slimste is? Na de Pubquiz weet u het! De Pubquiz is een hilarisch evenement voor jong en oud waarbij de vragen u om de oren vliegen. Van Pippi Langkous via Wesley & Yolanthe tot de hoofdstad van Schotland: alles kan aan bod komen! Teams mogen uit maximaal 6 personen bestaan en per team is één kaartje nodig. Reserveren voor de Pubquiz kan via www.fideietarti.nl.

 

Zondag 15 mei

Garagesale Oud Gastel

10:00 | 

Dit jaar wordt er weer een garagesale gehouden in diverse schuren tuinen en garages in Oud Gastel. Deze sale zal plaats vinden op zondag 15 mei van 10.00 tot 16.00 uur. Komt u ook gezellig rondsnuffelen? Wilt u meedoen? Dit kan en is kosteloos. U kunt zich inschrijven tot 1 mei via emailadres: garagesaleoudgastel@gmail.com

 

Royal Seahorseriders in Arboretum

12:00 | Arboretum

Op zondag 15 mei zal het Arboretum van 12.00 tot 14.00 uur worden bevolkt door dames en heren in prachtige kledij. De groep Royal Seahorseriders, een steampunk/fantasygroep die haar domicilie heeft in het buitengebied tussen Oudenbosch en Oud Gastel, zal hier aanwezig zijn om foto’s te maken en vooral hun kostuums aan u te tonen. De groepsleden, van jong tot oud, komen uit alle hoeken van Nederland. Het is een groep van vrienden die dezelfde hobby beoefenen en het leuk vinden om dat samen te doen. Zij zijn regelmatig te vinden op festivals e.d. , waar de groep dan staat met hun kampement en de bezoekers gastvrij ontvangen in hun grote expositietent, waar zij hun zelfgebouwde fantasy apparaten ten toon stellen. Ook rijden zij daar rond in hun zelfgebouwde voertuigen. Hun kostuums maken zij meestal zelf, van Victoriaans tot pure fantasie. Voor deze zondag brengen zij echter geen voertuigen of apparaten mee, maar hebben zij vrienden uitgenodigd om in hun Victoriaanse of steampunk kostuum mee te wandelen door de prachtige tuin. Het is echt de moeite waard om hen te komen zien. Zij laten zich graag bewonderen en fotograferen.

 

Kapelconcert met MM4Hands op piano

15:00 | Bovendonk

Twee Spaanse pianistes Marta Liébana en María Cano bespelen één vleugel met vier handen! Zij brengen een exotisch en schitterend programma “Spanish impressions and landscapes”. De titel verwijst naar het eerste werk van de dichter Federico García Lorca (1918), waarin hij zijn visie beschrijft over het populaire universum, het kleine en eenvoudige Andalusische thuisland. De gratie, de dans, de jondo en het volk (populair) worden een feest. Ze worden getoond met impressionistische en rigoureuze accenten die een licht, mysterieus en exotisch schilderij creëren. Een ode aan de Spaanse wortels gezien vanuit het poëtische en subtiele prisma van het Franse en Russische karakter. Een poëtisch gezang populair en tegelijk oorspronkelijk. Kaartverkoop en informatie op www.cultuuroudenbosch.nl

 

The Ferrymen naar het Arboretum

14:00 | Arboretum

De kunstexpositie in het Arboretum (van 14 tot en met 22 mei) krijgt op zondag 15 mei een internationaal sausje van West-Brabantse makelij. Het organiserende collectief WEI-J is er in geslaagd om The Ferrymen naar de Koepelstad te laten varen. Het vermaarde trio heeft een jarenlange ervaring en verzorgde vele optredens bij o.a. heemkundekringen, exposities, KVO bijeenkomsten, open dag Staatsbosbeheer, open monumenten dag, open kastelen dag Kasteel Dussen, Kasteel Nemelaer Haaren, Bierreclame museum Breda, Arboretum Oudenbosch en de kunstroute Halderberge. Om maar enkele podia te noemen. Het repertoire van The Ferrymen bestaat uit Keltische (Iers, Engels en Schots), Franse en Nederlandse/Vlaamstalige muziek. Kortom de artiesten brengen gezellige onderhoudende muziek. Het trio bestaat uit de Rijsbergenaar Jan Slezak (harmonica’s en zang), de enclave-muzikant Jos Pelkmans (Baarle-Nassau) met gitaar, banjo en zang en het Etten-Leurse fenomeen Mart van Lieshout (viool en zang).

 

Dinsdag 17 mei

Fietstocht Bosschenhoofdse Vrouwen Vereniging.

13:00 | De Blokhut

Dinsdag 17 mei, starten we met de wekelijkse fietstochten op de dinsdagmiddag. Vertrek vanaf het Breugelhof in Bosschenhoofd om 13.00 uur. Onderweg gezellig aanleggen op een terrasje. Thuiskomst tussen 16.00 en 16.30uur.

 

Woensdag 18 mei

Lezing astronomie: naar de grenzen van het heelal

20:00 | Sterrenwacht Tivoli

De Koninklijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde West Brabant organiseert op woensdag 18 mei voor leden en niet-leden een lezing over sterrenkunde, in dit geval over de Grenzen van het Zonnestelsel. De laatste jaren hebben diverse ontdekkingen ons begrip van de buitenste gebieden van ons eigen zonnestelsel sterk verbeterd. In deze presentatie zal de spreker een overzicht van deze Edgeworth-Kuipergordel en de nog verder weg gelegen Oortwolk geven, de interactie met andere objecten in het zonnestelsel zoals kometen en de planeet Neptunus, en de eerste in-situ metingen door New Horizon bespreken. Daarnaast passeren de hypothetische Planeet 9 en de recente bezoeken van interstellaire kometen aan ons zonnestelsel de revue. De spreker, Marco van der List, is al meer dan 30 jaar actief als amateurastronoom en lid van de KNVWS West Brabant. Hij is werkzaam als ruimtevaartingenieur. Niet-leden kunnen zich aanmelden bij de secretaris: info@knvws-west-brabant.nl. De lezing wordt gegeven in de Bruno Ernst Bibliotheek, Sterrenwacht Tivoli, Jezuïtenplein 33 in Oudenbosch en begint om 20.00 uur: inloop vanaf 19.30 uur.