Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Stichting Van Oosterhout-Terra Librata wil natuur beschermen en boeren informeren

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - Door een viertal betrokken oud-buurtgenoten van het Bremswegje is Stichting Van Oosterhout-Terra Librata opgericht. Doel is interesse op te wekken in een meer biologische manier van landbouw bedrijven. Een aangekocht stuk grond aan het Bremswegje is ingericht als paardenweiland en voorzien van een vier meter brede groenstrook waar bloemen, struiken en bomen welig tieren. Afgelopen zaterdag was de officiële opening.

Enkele tientallen mensen namen van deze gelegenheid gebruik, werden getrakteerd op een ijsje en kregen tekst en uitleg van de vier bestuursleden. Hoewel het Bremswegje een doodlopend straatje is, is het stichtingsproject zeker niet doodlopend. “Als stichting gaan we kleine stapjes zetten, waarbij het uitdragen van het idee voor nu het belangrijkste is,” vertelt de 51-jarige Linda van Oosterhout, die samen met haar vader Jan en het echtpaar Piet en An Jansen het bestuur vormt. Terra Librata staat voor een evenwichtige aarde, waarbij gekeken wordt naar biodiversiteit en duurzaamheid. De westerse wereld draait voor een groot gedeelte om geld. Helaas geldt dit ook voor de landbouw. Steeds meer mensen worden zich echter bewust van het feit dat deze economische aanpak op de lange termijn schadelijk is voor de aarde en al wat leeft. “Wij willen de natuur beschermen en boeren informeren over biologische manieren van landbouwexploitatie, dus géén bestrijdingsmiddelen en géén kunstmest.”

Bloemenstraatje

Linda is bioloog en woont met haar gezin in Eindhoven. “Een boerderij aan het Bremswegje is lang in het bezit van onze familie geweest en omdat ik er zelf opgegroeid ben heb ik wel wat met deze grond,” gaat ze verder. “Mijn vader was de laatste boer en helaas kon hij het niet overdragen op de volgende generatie. De boerderij is verkocht aan een vroegere buurjongen en een stuk grond is nu in het bezit van onze stichting. De insteek is om op een natuurlijke manier deze landbouwgrond te bewerken. De gemeente ondersteunt het project en heeft een kruidenrand ingezaaid en ook buurtbewoners gaan er in mee en zijn enthousiast. Van lieverlee krijgt het nu zijn vorm en op deze manier wordt het Bremswegje een bloemenstraatje. Als boerendochter wil ik zeker een positieve kartrekker zijn en mijn waardering en support aan dit project geven. Bovendien kan ik als biologiedocent kwijt wat voor ideeën ik heb over duurzaamheid en biodiversiteit. De ideale combinatie is niet alleen maar geld verdienen, maar daarbij ook oog voor de natuur hebben. Dit benoemen naar kinderen toe is leuk en zij reageren daar vaak op verschillende manieren op.”

Patrijzen

“De natuur hangt allemaal aan elkaar vast. Een boer blijft een boer en die wil produceren, maar kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden alsmaar duurder dus ook daarom is het goed om eens naar andere manieren van boeren te kijken,” vertelt Jan van Oosterhout (82) tijdens de rondleiding. “Het ziet er allemaal nogal verwildert uit, maar dat is juist de bedoeling. De natuur moet het zelf gaan doen nu. Ik hoop dat zelfs de patrijzen terugkomen.” De strook aan het einde van het Bremswegje is gewoon openbaar. Mensen mogen er wandelen, er is een klompenpad en er liggen boomstronken die als bankjes dienst doen. “Het is fijn om al het moois wat hier groeit aan een groter publiek te laten zien,” zegt Linda tot slot.

www.stichtingvanoosterhout.nl