Digitaal dieet is Jamies tweede boek
Digitaal dieet is Jamies tweede boek Foto: Loïs Oomen, LO Fotografie

Jamie Nederpel brengt tweede boek uit: Digitaal dieet

Algemeen

OUDENBOSCH – De belangrijkste tip uit haar boek Digitaal dieet? Daar hoeft Jamie Nederpel (43) niet lang over na te denken: “Verstop je smartphone. En leg er iets anders voor in de plek. Een boek, een puzzel, een instrument, een krant. Het maakt niet uit wat, als het maar iets is dat je leuk vindt.” Want hoewel Jamie nooit meer zonder haar mobieltje zou willen, blijkt uit steeds meer onderzoek dat we met z’n allen behoorlijk verslaafd zijn geraakt aan dat kleine schermpje. De gemiddelde tijd op onze telefoon is 2,5 uur per dag, bij jongeren nog hoger. En apps zijn zo gebouwd dat we er steeds langer op blijven en sneller weer terugkomen.

Vijf jaar geleden zat Jamie zelf ook veel op haar telefoon. Deelname aan de rubriek ‘Modern vasten’ in 2017 doorbrak dat patroon. Samen met redacteur Nicole Froeling gebruikte Jamie in de vastentijd veertig dagen lang geen sociale media. Na de eerste ontwenningsverschijnselen bleek dit digitaal dieet een weldaad: “Ik hield zeeën van tijd over om dingen te doen die ik wel echt belangrijk vond. Ik las en schreef veel meer en mijn kinderen merkten al na een week dat ik meer aandacht voor ze had.”

Workshops

Sindsdien is er veel veranderd in Jamies omgang met haar smartphone. Nog elk jaar houdt ze zich in de vastentijd aan een digitaal dieet en in de loop der jaren doen steeds meer mensen met haar mee. Ze las tientallen boeken en onderzoeken over smartphoneverslaving. Verschillende organisaties vroegen haar om workshops te geven. Hieruit ontstond een eigen digitaal dieet-methode, die Jamie nu heeft vastgelegd in haar tweede boek: Digitaal dieet.

Eigentijds

“Met dit boek wil ik laten zien waarom het zo lastig is om onze mobiel opzij te leggen en wat je daaraan kunt doen,” legt Jamie uit. Ze combineert de nieuwste wetenschappelijke inzichten met ervaringen uit de praktijk en de wijsheid van monniken uit de vierde eeuw. Het is een eigentijds boek geworden, met een heleboel praktische, beproefde tips. “Mijn doel is dat zoveel mogelijk mensen hun aandacht weer gaan besteden aan dat wat er wérkelijk toe doet in het leven. En dat is meestal niet de smartphone.”

Boekpresentatie

Zaterdag 11 juni geeft Jamie om 10.30 uur een feestelijke boekpresentatie in de bibliotheek van Oudenbosch, met o.a. een mini-workshop. Deelname is gratis. Aanmelden kan via www.digitaaldieet.nl