De Overheid van Gilde Sint Sebastiaan Oudenbosch.
De Overheid van Gilde Sint Sebastiaan Oudenbosch. Foto: Joke Oomen-Rubbens

Overheid Gilde Sint Sebastiaan weer compleet

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Afgelopen zondag 5 juni werd burgemeester Bernd Roks geïnstalleerd als Overdeken van het gilde Sint Sebastiaan uit Oudenbosch.

Dit gebeurde na de Gildemis, die traditiegetrouw met Pinksteren in de Basiliek wordt gevierd. In het reglement, dat in 1566 werd goedgekeurd, werd bepaald dat de schout van Oudenbosch, later drossaard genoemd en weer later burgemeester, als leidinggevende van het gilde zou optreden. Intussen heeft de functie van Overdeken een voornamelijk symbolische waarde, die verbondenheid tussen het gilde en de plaatselijke overheid karakteriseert. Tijdens zijn inleiding gaf pastoor Prasing, Gildeheer van Sint Sebastiaan, een kort overzicht over de geschiedenis van het Gilde. Het was voor hem de vierde keer dat hij de inauguratie van een Overdeken meemaakte. Dat een Overdeken wordt geïnstalleerd is op zich al bijzonder, daar er weinig gilden zijn, die een dergelijke traditie vanaf het begin hebben nagestreefd.
Hoewel al eerdere datums bekend zijn, werd in het verleden de datum 20 januari 1525 vastgesteld als oprichtingsdatum van Gilde Sint Sebastiaan. Het Gilde in Oudenbosch is sinds die tijd, zonder enige onderbreking ooit, actief. Na de heilige mis, waarin ook de buste van paus Hadrianus VI werd gewijd, gingen de gildeleden richting het beeld van Sint Sebastiaan vooraan in de Basiliek. Hier werd door Hoofdman Adrie van Straaten, met assistentie van Koning Jack van Domburgh, de eed van trouw aan het Gilde afgenomen. Dit gebeurde met de boog, die werd gehanteerd door officier Jack Wagemakers en schatbewaarder/deken-schrijver Toon Oomen. Onder de belangstellenden waren naast de overige gildeleden, de gezinsleden van de nieuwe Overdeken en diens ouders. Na de dienst was er een informeel samenzijn van de Gildeleden in het clubhuis aan het Groene Woud.