Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Elly van Dorst-Laros is op vele fronten actief

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

STAMPERSGAT- Op dinsdag 26 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. De komende periode zetten we de zes gedecoreerden in onze gemeente in het zonnetje. Deze week aandacht voor Elly van Dorst-Laros (67) benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

“Ik wist van niks, had er nooit aan gedacht en werd compleet overvallen,” vertelt ze terugdenkend aan het moment van uitreiking. “Mijn dochter Lesley zou mij samen met haar kinderen die dag om elf uur op komen halen om te gaan winkelen. Om kwart voor elf ging de bel en stond de burgemeester met mijn kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en mensen van allerlei verenigingen voor de deur. Dan weet je wel hoe laat het is,” lacht ze. “Een lintje? En dan doe je gewoon vrijwilligerswerk.” Buiten Elly om was er na de uitreiking nog een feestje geregeld. “We kregen een geheel verzorgde lunch aangeboden. Het zijn allemaal nogal plakkers bij ons, dus hebben we een gezellige middag gehad waarbij ikzelf bovendien niets hoefde te doen.”

Verenigingen

Elly was betrokken bij de oprichting in 1974 van majorettenvereniging Les Fleurs. “Vier jaar was ik instructrice en heb ik meerdere meisjes les gegeven. Jarenlang heb ik in het bestuur gezeten en nog steeds sta ik waar nodig de club bij.” Ook bij gymnastiekvereniging Stampersgat heeft ze heel lang in het bestuur gezeten. “Daar ben ik onder meer voorzitter en secretaris van geweest en uiteraard heb ik altijd mee gegymd. Nog steeds trouwens maar nu meer voor de lol.” Bestuurslid is Elly ook bij de in 1981 opgerichte Wijkvereniging de Dintel. “Dat is niet alleen maar carnaval - iets wat ik ook graag vier - zeker niet. We kennen een vol jaarprogramma met onder meer een barbecue, een sinterklaasmiddag, hyperbowlen, een uitje naar een speeltuin of trampolinepark en een halloweentocht.” Bij de zeskamp, met Koningsdag op het sportpark, draagt Elly ook haar steentje bij. “Ze vroegen mij of ik de punten wilde tellen. Jurylid noemen ze dat toch?” 

Politiek

Gewerkt heeft Elly op de Rabobank in Kruisland. “Toen de oudste van onze vier kinderen geboren werd moest ik stoppen, maar nadat de jongste naar school ging vroegen ze mij gelukkig terug. Dertien jaar terug moesten er mensen uit en zei ik doe mij maar.” Daardoor kreeg Elly de gelegenheid om nog wat meer vrijwilligerswerk te doen. Zo kreeg ze interesse in de plaatselijke politiek en is lid geworden van de WOS. “Ik ben daar in het bestuur gekomen, maar na een verhuizing van een raadslid van onze partij heb ik vervolgens drie jaar in de gemeenteraad gezeten. Daar heb ik veel van geleerd, maar dat was niet mijn ding,” bekent ze eerlijk. Toenmalig voorzitter William Vermunt belde Elly in 2018 op om te vragen lid te worden van de Samenstichting Stampersgat. “Ik heb het even aangekeken, maar iemand moet het toch doen?”

Cheltenham

Haar man Peter vind het allemaal wel goed, dat Elly zoveel vrijwilligerswerk doet. “Och, dan heb ik af en toe ook eens een vrije avond,” lacht hij. Omdat Peter de Vriendschapsband Stampersgat-Cheltenham onder zijn hoede heeft en de tweejaarlijkse uitwisseling tussen dit Engelse plaatsje en Stampersgat mede-organiseert, zijn beiden regelmatig van de partij geweest. “Juist afgelopen Hemelvaartweekend zijn we nog naar Engeland geweest. Ondertussen zijn we daarmee in de derde generatie beland.”