Janne tijdens het fietsonderdeel.
Janne tijdens het fietsonderdeel. Foto: Danielle Deijkers

Goed Triathlon weekend Roos en Janne Englebert

OUD GASTEL - Zaterdag 26 juni stonden het NK triathlon in Rotterdam en de West Brabant triathlon in Oud Gastel op het programma. Voor Roos en Janne werd het kiezen, Roos ging van start op het NK Olympische afstand en Janne startte op de 1/3e triathlon in eigen dorp. De start voor Roos werd om half twaalf gegeven, op exact hetzelfde moment dat Janne in Gastel over de finish kwam. Het haast onmogelijke werd werkelijkheid!


De wedstrijd van Roos ging over 1500 mtr. zwemmen, 40 km. fietsen en 10 km. lopen. Zoals vaak zwom Roos direct mee in de eerste groep van een tiental dames maar na de eerste ronde van 750 mtr. kwam er een lichte afscheiding tussen een drietal dames en de overige zeven. 

Na 21 min. kon Roos het zwemwater verlaten in dit groepje van zeven. Een iets mindere wissel door hinderen van een andere dame noopte haar al direct om alle zeilen bij te zetten om aansluiting te krijgen met dit groepje. Dit was van belang omdat bij dit soort wedstrijden gestayerd mag worden. Omdat 40 km. samen rijden natuurlijk vele malen makkelijker is dan alleen is dat van groot belang. In een tijd van 1.06.53 zat het fiets onderdeel er op voor Roos en de rest van haar groepje. De achterstand op het eerste drietal was inmiddels iets opgelopen naar ruim een minuut. 

Na de wissel van fietsen naar lopen kon Roos zich voor het eerst sinds lange tijd weer een degelijk 10 km. lopen, haar looptijd was 42 min. Alles bij elkaar opgeteld was haar eindtijd 2.13.09 goed voor een 11e plaats overall en 7e onder de 23. Een prestatie waar zij erg tevreden mee kon zijn en dat ook zeker is. Janne startte in Gastel om kwart voor negen in de Vliet voor zijn debuut op een 1/3e triatlon. De zwemafstand bij deze wedstrijd is 1300 mtr. -  60 km. fietsen en 14 km. lopen.


Koppositie

Omdat de water temperatuur net boven de 22 graden was mocht er geen wetsuite worden gedragen wat voor Janne zeker niet ongunstig is. Direct na het startsein pakte hij de kop positie en verslapte hij geen moment. Met een zwemtijd van 16.39 min. verliet hij, drie minuten voor de nummer twee de Vliet. Volgens de speaker Wim van de Broek de snelste tijd ooit gezwommen op de 1/3e van Gastel. Na een snelle wissel begon hij aan zijn fiets onderdeel, drie ronden van 20 km. Na de eerste doorkomst lag hij nog in eerste positie, wel was de voorsprong geslonken tot een minuut om de kop positie na ruim 25 km. af te staan. Na een fietstijd van 1uur en 35 minuten kwam hij als 4e het parc ferme in om te wisselen naar het loop onderdeel. Na een regelmatig looponderdeel waarvoor hij 51 min. voor nodig had finishte Janne in 2 uur 44 min. en 47 sec. wat precies half twaalf betekende waarop Roos vertrok! Deze eindtijd werd beloond met een derde plaats bij de senioren en een 4e plaats overall waarmee hij zichzelf enigszins verraste in positieve zin.[n]