Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Karel en Willy geridderd voor tal van zaken

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL- Op dinsdag 26 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. De afgelopen periode hebben we de gedecoreerden in onze gemeente in het zonnetje gezet. Als laatste deze week aandacht voor het echtpaar Karel en Willy Paantjens, beiden benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

“We wisten écht van niks. Stefan, onze schoonzoon, kwam die dinsdagochtend langs om naar de stroom te kijken. Achteraf was dat alleen maar om er zeker van te zijn dat we thuis waren,” vertellen ze. “Om kwart voor elf ging de bel en omdat er iets oranjes door het raampje scheen, dacht ik dat het iemand van de PTT was. Stond daar ineens de burgemeester op de stoep, met daarnaast onze zoon Pim netjes in het pak en al die mensen er omheen,” gaat Willy (66) verder. “Wat doe jij nou hier en wat komt de burgemeester nou doen,” zeg ik nog tegen mijn zoon, nog steeds niks doorhebbend.” Van boven was ondertussen Karel (65) op het geluid afgekomen. “Ik liep nog in mijn verftrui, zag al die bekende mensen voor de deur staan en besloot om eerst maar even een ander bloesje aan te gaan doen,” lacht hij.

Rode draad
Het spelen bij en organiseren van activiteiten met en voor dweilband Wa d’un Getob loopt als een rode draad door het leven van Karel en Willy. “Daar zitten we met 43 jaar al langer bij dan dat we van elkaar houden,” grapt Karel. De band is ontstaan uit de toenmalige Bernardusschool waar ze beiden als leerkracht voor de klas stonden en is voornamelijk met carnaval actief. “Die dweilband is van al mijn activiteiten toch wel het leukste. Volgend jaar gaan we met de band onze 44ste carnaval vieren. Zolang ik de grote trom nog kan dragen, ga ik door,” zegt hij stellig.

Krenten
Als onderwijzeres zat Willy op school onder meer in de cultuurcommissie en regelde ze daarnaast nog tal van andere zaken. Ook is ze erg betrokken bij de Gastelse Fanfare, waar ze een spin in het web is. “Daar ben ik secretaris van de jeugdafdeling, zit in diverse commissies, organiseer een jeugdmuziekdag, het kamp en andere activiteiten.” De kaartverkoop voor concerten en uitvoeringen is bij Willy ook in goede handen. “Waar zit ik eigenlijk niet bij binnen de fanfare,” vraagt ze zich af. “Zowel vroeger op school als nu bij de fanfare is mijn grootste drijfveer het organiseren van allerlei zaken. Dat zijn voor mij de krenten uit de pap.”

Vogeltjes
Van kinds af aan houdt Karel al vogeltjes, doet hij mee aan wedstrijden en heeft daarbij al menig prijs in de wacht gesleept. “Ik zit in het bestuur van een zebravinkenclub. Volgend jaar ben ik 50 jaar lid van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers en ben ik 25 jaar keurmeester.” Lid van de Vogelvrienden en van Avis-Amicitia is hij verdeelt over beide verenigingen ook bijna 50 jaar. Daarnaast is hij al 43 jaar lid van volleybalvereniging Gavoc’10 (voorheen Gavok). “Als ik ergens bij zit dan is dat vaak voor heel lang. Bij alle clubs zit ik of heb ik wel in het bestuur gezeten en zowat alles gedaan.” Bij Werkgroep Vakantiedag ‘t Ossekopke, die jaarlijks een dag voor ouderen en zieken organiseert, is Karel sinds 2006 penningmeester. “Het eerste jaar was ik rolstoelduwer, daarna kwam ik in de spelletjescommissie en nu help ik mee om deze dag te organiseren. De waardering die je dan van die mensen krijgt, daar doe je het voor.”