Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Diamanten huwelijk voor Ries en Ria de Bruijn

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN- Zondag 26 juni was het 60 jaar geleden dat Ries de Bruijn (80) en Ria van de Luijtgaarden (77) met elkaar in het huwelijk zijn getreden. Namens de gemeente kwam wethouder Joop Kouters het diamanten paar de felicitaties overbrengen.

“Dat we het 60 jaar volgehouden hebben ligt aan mijn vader,” vertelt Ries op geheimzinnige wijze. “Hij zei altijd tegen mij: als je twee deuren openzet gaat het tochten. Zorg daarom dat er altijd één deur dicht is, dan houdt de ruzie vanzelf op,” lacht hij. Ries is in Sint Willebrord geboren en heeft Ria in haar woonplaats Roosendaal leren kennen. “Dat was bij de judo van Felix Janssens. Zij gooide mij alle kanten op. Ik dacht meteen die vrouw moet ik hebben.” Na drie jaar verkering zijn ze eerst voor de wet getrouwd. “Als je namelijk getrouwd was kon je tijdens militaire dienst niet uitgezonden worden naar Nieuw-Guinea. Als je verkering hebt wil je géén jaar weg. Na mijn diensttijd zijn we voor de kerk getrouwd.” Het echtpaar heeft eerst tien jaar bij de moeder van Ria gewoond. “We woonden wel apart, want het huis was verbouwd tot twee woningen.” Uit het huwelijk zijn dochters Corina en Marian geboren. Verder telt het paar vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Busbedrijf

Ries heeft een eigen busbedrijf gehad. “Daarmee reed ik voornamelijk personeel van en naar Koni-schokdempers in Oud-Beyerland. Soms had ik wel 16 bussen rijden. Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 60ste zou stoppen met de bussen. Mijn dochter Marian heeft het bedrijf daarna nog een tijdje voortgezet. Samen met haar heb ik de halve eeuw met het busbedrijf volgemaakt,” zegt hij vol trots. Wel kreeg Ries al op 32-jarige leeftijd een hartinfarct. “Die hartproblemen zitten aan mijn kant in de familie. Enkele operaties ben ik goed doorgekomen, verder heb ik nog een goede gezondheid en heb altijd veel gesport.” Ria werkte vele jaren samen met haar dochters in een kapsalon die aan hun toenmalige woning in Roosendaal vastzat. 

Legpuzzels

Verhuisd werd er in 2000 naar een chaletpark in Hoeven, waar het echtpaar 18 jaar gewoond heeft. “Daar was een grote tuin aan waar we best wel veel werk aan hadden. Daarom zijn we een paar jaar geleden naar een kleiner huisje nabij het centrum gegaan,” vertelt Ria. Elke dag staan Ries en Ria al voor zes uur op. “Dan doe ik mijn huishoudelijk werk.” Met schilderijen borduren is ze gestopt - “ik weet niet meer waar ik ze moet laten” - maar legpuzzels leggen is een belangrijke bezigheid voor haar. “Ik denk dat er op zolder wel 250 dozen staan.” Ries heeft in de tuin een eigen groentehoekje en wandelt en fiets nog elke dag.

Algarve

Elk jaar rijdt het echtpaar met de auto voor vier maanden naar de Algarve in Portugal. “We vertrekken in december en zijn 1 april weer terug. Daar overwinteren we en huren er een appartement. De kinderen komen dan ook altijd een paar weken over. In Portugal hebben we misschien nog wel meer kennissen dan hier.” Ries en Ria vermaken zich daar prima. “We rijden met de auto wat rond en gaan regelmatig naar een zigeunermarkt, waar je voor weinig geld heel lekker kunt eten.” Het feest hebben ze in besloten familiekring gevierd. “Van onze familie aan beide zijden is vrijwel iedereen overleden.” Ze kijken terug op vele fijne jaren. “We hebben mindere periodes gekend, maar ook vele gelukkige jaren gehad. Wel jammer dat het allemaal zó snel gaat.”