Afbeelding
Foto: Familie Luijkx

Diamanten huwelijk Toon en To Luijkx-Voermans

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN - Op 27 juli 1962 zijn Toon Luijkx (87) en To Voermans (87) op het gemeentehuis van Etten-Leur met elkaar in de echt verbonden. Namens de gemeente kwam wethouder Thomas Melisse exact 60 jaar later het echtpaar de felicitaties overbrengen voor het diamanten huwelijk.

Beide echtelieden zijn geboren en getogen in Etten-Leur. Toon in de Bisschopsmolenstraat binnen een gezin van 8 kinderen en To aan de Lage Donk in een gezin met 12 kinderen. “Wij zijn échte Ettenaren.” Ze hebben elkaar leren kennen tijdens het dansen bij café van Iersel. “Vlak voordat ik in militaire dienst moest zag ik daar een mooi kopje zitten. Ik ben naar haar toegegaan en we hebben een paar keer gedanst. Daarna hebben we elkaar nooit meer los gelaten en in al die jaren zijn er geen ‘zware’ woorden gevallen,” vertelt Toon.

Bedrijfsleider

Als boerenzoon trok de tuinbouw Toon wel en daarom heeft hij diverse tuindersopleidingen gevolgd. “In een weekblad voor groente-en fruit viel mijn oog op een advertentie voor een bedrijfsleider bij een tuinbouwbedrijf in Poortugaal. Daar heb ik op geschreven en werd aangenomen. Er was een groot herenhuis aan, waar ik eerst een tijdje alleen gewoond heb en direct na ons huwelijk samen met To.” Hun beide kinderen Peter en Lian zijn daar geboren. “Een jongen en een meisje ja, meer keuze was er niet,” lacht Toon. Na vier jaar kwam er echter in de Bankenstraat in Etten-Leur een huis met anderhalve hectare grond te koop en namen Toon en To het besluit om daar te gaan tuinieren. “Wij waren een van de eersten die een glazen kas hadden.”

Samen

Naast het werk wat het echtpaar op het eigen bedrijf had, heeft Toon vele bestuursfuncties vervuld. “Bij een tuinbouwvereniging, studieclub, kringbestuur, kerkbestuur en een buurtvereniging,” somt hij op. Ook kreeg hij een aanbod om in het dagelijks bestuur van de RBT-veiling van Breda te komen. “Dat heb ik 16 jaar gedaan en kwam daarvoor regelmatig in Den Haag. Ik was nogal eens weg, maar gelukkig stond mijn vrouw er ook achter en zorgde zij er dan voor dat de paprika’s toch geplukt werden,” lacht hij. “Als je het samen doet, dan kun je veel.” To heeft ook op bestuurlijk en sociaal gebied haar steentje bijgedragen. “Ik ben 12,5 jaar penningmeester van de KBO geweest en heb een KBO/NCB koor opgericht waar ik jarenlang voorzitter van geweest ben. Na de verkoop van onze tuinderij en de verhuizing naar Hoeven, nu 17 jaar geleden, heb ik als vrijwilligster gekookt bij het Punt en meegeholpen met het bloemversieren in de kerk.” 

Bridge

Beiden zijn na hun werkzame leven bridge-lessen en cursussen gaan volgen en zijn fanatiek gaan kaarten. “Eerst in de Nobelaer in Etten-Leur en later in het Turfschip in Breda.” Het gezichtsvermogen van Toon is dermate achteruit gegaan dat kaarten en lezen er helaas niet meer in zit. “Dat heb ik van mijn vader, die had ook hele slechte ogen.” Verder verkeert het echtpaar nog in een goede gezondheid. Samen met de kinderen, drie kleinkinderen, twee achterkleinkinderen en verdere familie en vrienden hebben ze een “prima feestje” gevierd. “To is een goede kok en een goede chauffeur, want ze brengt me nog steeds overal naartoe. Heb ik destijds toch niet de verkeerde uitgezocht,” zegt hij stellig.