zouaven afbeelding in het museum
zouaven afbeelding in het museum Foto: A.Tromp

Museum viert 75 jarig jubileum

OUDENBOSCH - In een tijd dat Oudenbosch nog maar 6500 inwoners telde, en een overgroot gedeelte van het oppervlakte van het dorp door de internaten Saint Louis en Sint Anna in beslag werd genomen, is het broeder Christofoor van Langen geweest die zijn verzameling heeft samengebracht in een museum.


We hebben het over het jaar 1947, 18 augustus, enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog, de periode van de wederopbouw. Als geschiedenisleraar aan de toenmalige kweekschool in Oudenbosch, had broeder Christofoor een bijzondere belangstelling voor de pauselijke zouaven. Hij verzamelde allerlei documenten en voorwerpen van de zouaven, die tussen 1860 en 1870  via Oudenbosch, op weg gingen naar Rome om daar als vrijwillig soldaat het grondgebied van de paus te gaan  verdedigen. Na verloop van jaren zijn collectie tentoongesteld te hebben in het gebouw van de voormalige kweekschool op Saint Louis werd in 1975 de gehele collectie ondergebracht in het historisch pand aan de Markt 31 in het centrum van Oudenbosch. Hier is het museum nog altijd gevestigd en trekt het bezoekers uit de wijde omgeving tot ver over onze grens. Het museum is in deze 75 jaar van grote historische waarde geweest omdat het een tijdsbeeld schetst van de katholieke cultuur en katholieke bevlogenheid in een periode dat er 3000 jonge jongens ten strijde trokken naar een, voor hen, totaal onbekende bestemming om vervolgens te gaan strijden voor de paus. Op de dag van vandaag  is het museum, samen met de andere “pareltjes” het natuurhistorisch museum, de basiliek, het Arboretum en het instituut Saint Louis een belangrijk onderdeel  van het cultureel religieus erfgoed in Oudenbosch. 

Elk onderdeel hiervan is op zich de moeite van een bezoek waard, maar het is juist de samenhang van deze historische objecten die een indrukwekkend beeld geven van de religieuze cultuur, die tot ver in de jaren 60 heeft geduurd.

Om dit 'albasten' jubileum te vieren is er voor de Vrienden van het Museum, vrijwilligers en overige genodigden een feestelijke bijeenkomst voor genodigden op zondagmiddag 21 augustus.[n]