Eva bezig met preparatie.
Eva bezig met preparatie. Foto: Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Aandacht voor taxidermie en Afrikaanse kunst in NVMO

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Tijdens de laatste week van de zomervakantie zijn er, in het kader van de Zomerschool, door het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch weer een aantal leuke en interessante activiteiten georganiseerd.

Sinds het begin van dit jaar is de tijdelijke expositie ‘50 Nigeriaanse Stammen’ in het NVMO in de gehoorzaal te bezichtigen. De expositie is samengesteld in samenwerking met de in Oudenbosch wonende kunstverzamelaar, Peter de Jeu. Op donderdagmiddag 1 september zal het museum speciaal geopend zijn voor een rondleiding door Peter zelf. Hij vertelt met passie over de beelden, hun achtergronden en kan antwoord geven op al uw vragen over deze tribale kunst uit Nigeria. De expositie zal nog staan tot en met eind september.

De taxidermie houdt zich bezig met het prepareren of opzetten van dieren. Prepareren is het bewerken van het dode lichaam van een dier, zodat het geconserveerd blijft. Musea gebruiken taxidermie als een methode om soorten vast te leggen, inclusief uitgestorven en bedreigde soorten.

Het NVMO bezit honderden opgezette dieren. Sommige dateren al uit de negentiende eeuw. Een groot deel van de opgezette dieren bestaat uit een oude vogelcollectie. Deze staan vooral uitgestald in de Natuurzaal, onder andere in prachtige levensgrote diorama’s waar ze in hun natuurlijk omgeving te zien zijn. Daarnaast zijn er ook groot aantal zoogdieren, reptielen, insecten en andere dieren te zien.

Op vrijdagmiddag 2 september komt Eva Langstraat naar het museum voor een demonstratie taxidermie. Eva heeft hier veel ervaring mee als junior-honorair conservator en preparateur van vogels in Het Natuurhistorisch Museum te Rotterdam.

Tijdens de demonstratie kunnen bezoekers zien hoe dieren worden geprepareerd (in de volksmond ‘opgezet’) worden. Deze demonstratie is ook geschikt voor (nieuwsgierige) kinderen, Eva kan al jullie vragen over opzetten beantwoorden.

Naast deze twee activiteiten zijn er lezingen over de Snuiters en Het Kasteel van Wouw, een geologische workshop ‘Schatjes zoeken’, en als afsluiting op de laatste zaterdag een schelpen informatie en determinatie dag i.s.m. Spirula/NMV.

Verdere informatie: www.nvmoudenbosch.nl.