Afbeelding
Foto: Amy Klaverveld

‘Het is het samen bezig zijn wat het leuk maakt’

Door: Amy Klaverveld Algemeen

HOEVEN - Maar liefst twee Halderbergse teams gaan de uitdaging aan. Aankomend weekend vertrekken zij om mee te doen aan de Carbage Run, een wedstrijd waarbij er met opgeknapte wagens gereden wordt. De uitdaging? De wagen rijdend houden en vooral niet verdwalen.

Voor de gebroeders Kouters is het niet de eerste keer dat ze meedoen met de Carbage Run. Zo reed Patrick in 2016 voor het eerst mee en sinds 2018 heeft Jeroen zich bij het avontuur aangesloten. Eind deze week starten ze alweer aan de 4de editie. 

Ze zijn geregeld aan het sleutelen aan hun ‘barrel’. Dat is één van de vereisten om mee te mogen rijden aan de wedstrijd. De deelnemende wagens mogen namelijk maar een dagwaarde hebben van vijfhonderd euro. “Dat maakt het nou juist zo spannend, de risico’s. We hebben gelukkig zelf nooit met pannen gestaan, maar ieder jaar zijn er weer teams die de start niet eens halen.” De twee broers proberen ieder jaar weer hun wagen te verbeteren, zo moest er dit jaar aardig gesleuteld worden aan de remschijven en heeft de toeter een aardige upgrade gehad. Ook moesten ze ervoor zorgen dat de Chevrolet technisch in orde was en door de APK kwam. “De auto is nooit klaar, maar voor dit jaar is het goed genoeg. Volgend jaar zullen we wel nóg meer willen toevoegen,” legt Jeroen lachend uit. Veel aanpassingen aan de wagen wordt mogelijk gemaakt door de vele sponsoren, die met een stikker een prominente plaats op de auto hebben gekregen. 

De Carbage Run win je niet door als eerste te eindigen, maar door tijdens de route verschillende opdrachten uit te voeren. Die opdrachten kunnen erg uiteen lopen. “Een keer moesten we een dronken Pool naar de finish brengen,” vertelt Jeroen. “Wij gaan ook niet voor de winst. Natuurlijk doen we wel wat opdrachten, maar zeker niet alles.” Volgens Patrick is dat een flink verschil met andere teams. “De echte fanatiekelingen doen echt alle uitdagingen, er wordt tussen de teams ook veel geholpen.”

Een aantal deelnemende teams doen mee om geld op te halen voor het goede doel, maar de gebroeders Kouters kozen ervoor om dat nog even niet te doen. “Misschien doen we dat voor een andere editie wel, dat we per gereden kilometer geld ophalen.” aldus Jeroen. Voor de mannen gaat het dan ook meer om het avontuur dan om het geld. “Het is het samen bezig zijn wat het leuk maakt. Bovendien kom je op onbekende paden waar je zelfs op vakantie niet komt.”