Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Wim is 50 jaar lid van Bridgeclub Oudenbosch

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Op 13 juni 1955 is Bridgeclub Oudenbosch opgericht. Op 1 september is de 82-jarige Wim Gouverneur op de kop af een halve eeuw lid. Naast bridgen heeft hij in die jaren onder meer de voorzittershamer gehanteerd, drives georganiseerd, les gegeven en was hij wedstrijdleider. Het archief is bij Wim ook in goede handen. “Ik houd alles nog wel een beetje bij, ja.”

Wim is geboren en getogen in Oudenbosch. “Mijn vader was slager ‘op de Kaai’, maar zelf ben ik leraar brood- en banketbakken geweest. Na in Wageningen te hebben gestudeerd en vijf jaar les te hebben gegeven, heb ik 35 jaar in Den Haag voor de klas gestaan.” Samen met zijn vrouw Annie (77) is hij 53 jaar geleden terug naar Oudenbosch gekomen. “Ik heb haar in Wageningen leren kennen. Zij is overigens al 49 jaar lid en was tien jaar lang het jongste lid wat we hadden.”

Organiseren

Van jongs af aan heeft Wim al kaarten in zijn handen gehad. “Achter in de slagerij met mijn broers en buurtjongens hebben we wat afgekaart. We speelden van alles zoals rikken, petoeten, klaverjassen en eenentwintigen. Ook hielden we daar tafeltennis-competities.” An van Spaandonk van de gelijknamige wijnhandel wist daarvan en vroeg aan Wim of hij met haar wilde kaarten. “Haar maat stopte en zij zocht een ander. Een heuse ballotagecommissie beoordeelde of ik lid kon worden. Het bridgen heb ik gewoon in de praktijk geleerd.” Nadat Wim goed en wel lid was, trok naast het bridgen de organisatorische kant hem steeds meer. “Al snel ben ik wedstrijdleider geworden en ben ik ook les gaan geven. Het organiseren vond ik belangrijker dan het zelf bridgen. Dat anderen een gezellige avond hadden en ik daar dan op toezag. Dat gaat dan uiteraard ten koste van je eigen prestaties, maar daar zat ik niet mee,” zegt hij stellig.

Maandagavond

Op het hoogtepunt kende Bridgeclub Oudenbosch meer dan 100 leden. Momenteel telt de vereniging 47 leden. “We zijn ooit begonnen in Tivoli, waar het echtpaar Francois een zaal beschikbaar stelde. Verder hebben we gekaart in sporthal de Beuk en bij Hotel de Kroon. Nu zitten we onder de Basiliek. Maandagavond is al vanaf de oprichting onze vaste bridge-avond.” Net als vele andere verenigingen heeft ook bridgen te maken met vergrijzing. “Het is lang geleden dat we leden hebben gehad die in verwachting waren,” lacht hij, daarmee aangevend dat de gemiddelde leeftijd rond de 70 jaar ligt. Met de club is Wim op veel plaatsen geweest. “We deden aan wedstrijden mee in Frankrijk en Duitsland en zijn hele weekenden weggeweest.” In 2000 is hij clubkampioen geweest. Bij het vijftig-jarig bestaan in 2005 heeft hij samen met Piet van der Sanden een jubileumboek samengesteld. “Met Piet ben ik wel 40 jaar geweest. We deden alles samen en hebben zowat de hele wereld gezien. Piet is vorig jaar in het harnas gestorven. Vlak voor een wedstrijd zakte hij in elkaar.” Goede herinneringen heeft Wim aan de vele toernooien en wedstrijden. “De leukste was toch wel het rondje Basiliek. Op zes tot acht verschillende zaaltjes rondom de Basiliek werd er door maar liefst 144 paren afkomstig uit heel Nederland gekaart.” Maar ook districtswedstrijden in West-Brabant trokken hem aan. “Daar hebben we een keer of tien aan meegedaan en kwamen we twee keer als beste uit de bus.”