Opening cultuurmaand en Open monumentendag 2021 in het Arboretum
Opening cultuurmaand en Open monumentendag 2021 in het Arboretum Foto: Peter Braakmann

Halderberge maakt zich op voor Cultuurmaand

Door: Amy Klaverveld Algemeen

HALDERBERGE - Een hele maand in het teken van cultuur. Aanstaand weekend is de officiële start van de Halderbergse Cultuurmaand. Gecombineerd met de open monumentendagen én de uitreiking van de Halderbergse cultuurprijzen en Monumentenprijs belooft het een maand vol belevenissen te worden.

“Veel mensen weten niet eens wat we allemaal hebben, hier in Halderberge.” Wethouder Wierikx en Kouters praten met enthousiasme over het volle programma voor de aankomende maand. Aanstaande vrijdag is de opening van de Cultuurmaand en traditiegetrouw zullen er veel mensen op pad gaan in het eerste weekend. “Het is hopen dat de weergoden ons goed gezind zijn dit weekend,” aldus de wethouders. 

Ook dit jaar start de Cultuurmaand met de klassendag, ditmaal vanaf de Basiliek in Oudenbosch. Tijdens deze ochtend gaan alle kinderen van groep 7 en 8 van alle Halderbergse scholen op pad en bezoeken een monument. De leerlingen van de groepen 8 van OBS De Regenboog openen samen met de wethouders de Open Monumentendag en de Cultuurmaand op bijzondere wijze. Dit gaat gepaard met onder andere een act, precies in stijl van het thema en de geschiedenis van het culturele punt. Het toneelstukje, opgevoerd door acteurs , brengt nog wel wat zenuwen met zich mee.

Ondanks de corona periode waren de vorige edities van het evenement goed bezocht. Volgens de wethouders gaat het dan om duizenden bezoekers. “De cultuurmaand wordt elk jaar weer groter,” vertelt wethouder Kouters. Hij ziet dan ook de Halderbergse inwoners steeds meer ontdekken. “Je komt op plaatsen waar je normaal gesproken niet komt, vaak omdat deze gesloten zijn voor gasten. Bezoekers beseffen zich nu ook dat de mooiste dingen om te zien, verstopt zijn in je eigen achtertuin.”

Het thema van dit jaar is ‘Duurzaamheid, duurzaam duurt het langst’ en dit komt de gehele maand terug in de activiteiten. Zo is de winnaar van de Monumentenprijs hierop uitgekozen en ook tijdens de Open Monumentendagen wordt stilgestaan bij de duurzaamheid van de gebouwen. “De duurzaamheid van monumenten zit hem in het gebruik. We moeten zorgen dat het behouden blijft.” Wethouder Wierikx legt uit dat dat niet vanzelfsprekend is. “De eigenaren doen hun uiterste best om de monumenten in hun oorspronkelijke staat te houden. Daarom is het ook zo belangrijk dat we dit doen. Met bekendheid kunnen we zorgen dat we ook op lange termijn de monumenten kunnen bezoeken.”

De agenda van de Cultuurmaand is aardig volgeboekt. Met de grootse opening, een klassendag, de Open Monumentendagen en de kunst- en atelierroute is er voor jong en oud wat te doen. De Halderbergse cultuurmaand komt op 8 oktober ten einde, met de uitreiking van de Cultuurprijzen. Volgens de wethouders is het een belangrijk punt binnen de Cultuurmaand. “Het is natuurlijk goed om de winnaar in het zonnetje te zetten, als een stukje extra waardering. Toch willen we benadrukken dat alle drie de genomineerden al een winnaar zijn.” De uitslag kan volgens hen nog erg spannend worden. “De vakjury kan zomaar anders stemmen dan het publiek, daar kan nog verrassend uit de bus komen.” Stemmen kan tot 1 oktober via de website van de Cultuurmaand. Op deze website vind je ook een brochure met de vele activiteiten.