Afbeelding
Foto: Amy Klaverveld

Anastasia: ‘Het draait voor mij niet om de bloemen, maar om de positiviteit en de vriendschap’

Door: Amy Klaverveld Algemeen

Anastasia was, voordat ze naar Nederland vertrok, bloemist in Oekraïne. Tijdens de Upicknick had ze de eer om een aantal workshops te geven met bloemen. Haar ogen glinsteren wanneer ze over haar passie praat: de vele kleurrijke bloemen waarmee ze mag werken. 

“Mijn doel voor vandaag was om iedereen blij en geïnspireerd te maken.” De jonge Anastasia was tijdens de picknick verantwoordelijk voor twee verschillende workshops, in beide gevallen mocht ze werken met bloemen. “Als ik zo om mij heen kijk, is mijn doel al aardig bereikt. Het is het hoogtepunt van mijn dag, de vele glimlachen en het licht in de ogen bij de mensen.”

Voorheen was ze bloemist, hier in Nederland werkt ze in een winkel van een tankstation. Haar oude beroep mist ze ontzettend. “Ik denk dat mijn ziel net is als de bloemen,” vertelt ze met een pijnlijke glimlach waarin duidelijk wordt dat ze haar thuisland mist. Dat is dan ook de reden waarom ze aanbood de workshops te geven. “Ik wil anderen helpen vergeten hoe de situatie daar nu is. Hier kunnen ze hun gedachten omzetten en even relaxen.” Hoewel de passie voor bloemen bij Anastasia duidelijk naar voren komt, is dat voor haar bijzaak. “Het draait voor mij niet om de bloemen, maar om de positiviteit en de vriendschap tussen de Nederlandse inwoners en de Oekraïense.”