Afbeelding
Foto: Amy Klaverveld

Burgemeester onder de indruk van bloemenzee erehaag: ‘Daar word je heel stil van’

Door: Amy Klaverveld Algemeen

BOSSCHENHOOFD - Afgelopen vrijdag nam Bosschenhoofd afscheid van drie van de slachtoffers van het verkeersdrama in Oud Gastel. De aangeslagen inwoners van het dorp kwamen massaal een laatste eer brengen aan de overleden moeder en haar kinderen. 

De erehaag werd georganiseerd door buurtbewoners, met behulp van de gemeente. Volgens burgemeester Bernd Roks was dat niet meer dan logisch: “Kort na het ongeval waarbij twee moeders en twee kinderen uit het leven werden weggerukt, merkten we dat inwoners van Bosschenhoofd lamgeslagen waren. In de dagen die daarop volgden merkten we dat mensen de behoefte hadden om iets te doen en samen te zijn. Toen we de vraag kregen van één van de families om medewerking te verlenen aan een erehaag als de rouwstoet door het dorp kwam, hebben we natuurlijk direct ja gezegd.”

De burgemeester wilde het daar niet bij laten: “We wilden mensen daarna niet zomaar naar huis laten gaan, maar de gelegenheid geven om samen te komen. Even een kopje koffie met elkaar te drinken, een arm om elkaar heen te slaan. Samen zijn. Ik ben heel blij dat we dat georganiseerd hebben.” Na de erehaag was er mogelijkheid om samen te komen in de kerk voor een kop koffie, een praatje en steun te zoeken. 

Bloemenzee
Door de Pastoor van Breugelstraat reed een tractor met een platte kar. Op de kar stond een grote kist met daarin de lichamen van de 39-jarige moeder en haar kinderen. De vader van het gezin bestuurde de tractor. Achter de kar liepen familieleden en vrienden, die vlak voor de erehaag afscheid namen van het gezin. Langs de kant van de weg stonden honderden mensen, met elk een bloem in de handen. Al vanaf het begin van de straat werd de kist bedolven onder de eerste bloemen, aan het eind van de erehaag was er vrijwel niets meer te zien van de kist. De vele zonnebloemen, rozen, lelies en andere bloemen pasten amper meer in de kar.

Vlak voor de tractor reden drie motoragenten mee, zij waren bij het ongeluk als eerste aanwezig. De stoet stopte nog even voor de kerk, waar onder andere de burgemeester een laatste eer kon brengen. Onder het luiden van de klokken, reed de wagen verder tot aan de rand van het dorp. Hier namen inwoners van Bosschenhoofd onder een luid applaus voor de allerlaatste keer afscheid. 

Ook Burgemeester Roks was aangeslagen van het tafereel. “Afgelopen vrijdag was zeer indrukwekkend. Als je de rouwstoet door het dorp ziet gaan en veel mensen aan de kant ziet staan met allemaal bloemen, dan word je daar heel stil van. Ik hoop dat de inwoners van Bosschenhoofd elkaar ook de komende tijd weten te vinden, elkaar op blijven zoeken en elkaar blijven vasthouden in deze moeilijke tijd.”