Janne Englebert tijdens het looponderdeel
Janne Englebert tijdens het looponderdeel Foto: Rosemarie Englebert

Mooi sportweekend Roos en Janne Englebert

Sport en vereniging

OUD GASTEL - Vrijdag 9 september werd het Ned. kampioenschap Masters, open water zwemmen georganiseerd in Sleeuwijk. Hier wilde Roos een gooi naar de titel doen  op de 3000 m. En zaterdag 10 september werd Nederlands grootste triatlon georganiseerd in Almere. Daar maakte Janne zijn debuut op de halve afstand.

NK Open water

Roos moest vrijdagavond starten om 18.45 uur voor haar 3000 m. vrije slag. Na een voor haar belabberde start, werd in het gedrang erg gehinderd om weg te kunnen zwemmen. Dit kostte haar 15 sec. in de eerste 100 m. op een drietal zwemsters die de kop van de wedstrijd vormde en in het bekende “treintje” zwommen. Bij het eerste keerpunt na 500 m. volgde Roos  echter al op een 4e plaats met 12 sec. achterstand. Deze achterstand varieerde tot 2500 m. steeds tussen 7 en de 12 sec. om in de laatste 500 m.  steeds korter te komen met als eindresultaat een 2e plaats op 3 sec. van Anouk Kuilaars die de overwinning pakte. Roos kon goed leven met de zilveren medaille omdat zij de afstand voltooide in 43.23 min. wat een prima tijd is in open water.

Haar teamgenote Nadja Roovers pakte Brons in deze race in 45.34 min.

Halve triatlon Almere

Janne moest vrijdag vertrekken naar Almere omdat de fietsen op die dag moesten worden afgehangen. Het aantal dat was ingeschreven voor deze afstand was 945 atleten uit binnen en buitenland. Een ongekend groot en internationaal deelnemersveld. Daarnaast stond gelijktijdig het EK over de hele afstand op het programma, ook zo’n 600 deelnemers totaal.

De deelnemers voor de hele afstand gingen op zaterdagochtend om 07.30 uur van start om iets later de deelnemers over de halve afstand te laten vertrekken.

Om 08.20 uur kon Janne eindelijk het water in voor zijn 1e halve triatlon. Door het grote aantal deelnemers werd een rollingstart gehanteerd. Doordat iedereen een chip aan het onderbeen droeg werden de tijden nauwkeurig geregistreerd van de drie onderdelen wat betekende dat de deelnemers welke later vertrokken toch de juiste tijden hadden.

Als goede zwemmer stond Janne al tijdig in het start vak en kon hij al met het tweede groepje het water in, dit om te voorkomen dat hij in het begin gehinderd zou worden door de wat iets mindere zwemmers.

Daarbij kwam nog dat er een hele grote groep zwemmers van de hele afstand aan het zwemmen was. Dit met als resultaat dat de betere zwemmers van de halve afstand al na 300 m. in deze groep terecht kwamen. Voor Janne bleek dit nauwelijks van invloed te zijn. Na 25.25 min. zat de 1900 m. erop wat later bleek de allersnelste tijd te zijn voor het zwemonderdeel. De wissel naar het fietsen duurde voor iedere atleet duidelijk langer dan normaal omdat er grote afstanden moesten worden afgelegd om van het ene naar het andere onderdeel te wisselen.

Janne zat na ruim 3 min. de fiets voor zijn 96 km. Dit waren  6km meer dan gebruikelijk op een halve afstand.

Vanaf het begin had Janne een goed gevoel op de fiets, daardoor wijzigde hij al snel zijn plan om rond de 36 km. per uur te fietsen en schakelde over naar 38 km. per uur wat later bleek een juiste beslissing te zijn. Na 2.32 uur fietsen liep hij op een 47e plaats de wisselzone in om wederom na ruim 3 min. aan het looponderdeel van 21 km te beginnen. Janne kwam als 45e overall over de finish in een tijd van 4.35.04 uur. Al met al een heel goed resultaat voor een 21 jarige atleet bij zijn eerste optreden tijdens een halve triatlon in een sterk en groot deelnemersveld van internationaal allure!