Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Fred en Petra zeggen kinderopvang vaarwel

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - Met een feestelijke bijeenkomst en een receptie heeft op vrijdag 9 september het echtpaar Fred en Petra Lambregts afscheid genomen van Stichting Kinderopvang Oud Gastel. Na ruim twintig jaar de nodige veranderingen en ontwikkelingen te hebben meegemaakt, laten ze een bloeiende organisatie achter en kunnen ze met een gerust hart gaan genieten van wat het leven verder nog te bieden heeft. 

“Nadat ik eerst voornamelijk met schipperskinderen heb gewerkt ben ik in maart 1999 als vervanger van oprichtster Elly Schepers als coördinator bij de kinderopvang begonnen,” vertelt Fred (64) “Als man kwam ik in een vrouwenwereld terecht. Dat was best wel bijzonder voor die tijd. Toen ik kwam stond de kinderopvang nog in de kinderschoenen.‘Je gaat je kind toch niet wegbrengen?’ was de tendens. Nu is het een belangrijke fase in de ontwikkeling van kinderen. De kinderopvang en een peuterspeelzaal zaten in hetzelfde gebouw, maar waren nog strikt gescheiden. In 2002 is alles in één stichting onder gebracht en werd ik eerst manager en later - in een nieuwe organisatiestructuur - directeur. In 2009 zijn we uitgebreid met buitenschoolse opvang en daarna enorm gegroeid.” 

Korte lijnen

Stichting Kinderopvang Oud Gastel is een autonome stichting en heeft naast een hoofdvestiging in Oud Gastel een dependance in Stampersgat. “We zijn nooit benaderd door een grotere organisatie, maar hadden dat trouwens niet gedaan ook. Met dat kleinschalige zijn de basisscholen in Oud Gastel en Stampersgat ook erg blij. De lijnen zijn kort en we kunnen snel handelen als dat moet. Commercieel gezien was het verstandiger geweest om Stampersgat wellicht te sluiten, maar voor de samenleving daar hebben we deze altijd open gehouden.” Fred is opgelucht dat hij in al die jaren geen ernstige zaken heeft meegemaakt. “Nee gelukkig niet, maar we hebben wel veel regelgeving gekregen op basis van zaken wat elders gebeurd was.”

Baas

Petra (63) werd in 2001 benaderd om Elly Schepers als leidinggevende van peuterspeelzaal ’t Hummeltje op te volgen. “Ik had al veel banen gehad, vond dit wel een uitdaging en wist zeker dat ik dit kon,” zegt ze. Dat Fred dan haar directe baas zou worden was echter wél een dingetje. “Daar hebben we uiteraard met elkaar over gesproken, maar uiteindelijk is het heel goed uitgepakt. Privé konden we goed afstand nemen. In het begin heb ik heel veel zelf gedaan, dan weet je het beste hoe alles in elkaar zit.” Fred vult lachend aan: “Thuis heb ik niks te vertellen, maar nu was ik ineens haar baas.” Daarna serieuzer: “Ik dacht wel dat ze er de juiste persoon voor was en dat is gebleken ook.”

Voorleesoma

Het echtpaar laat een gezonde organisatie met 38 medewerkers en 300 kinderen achter zich. “Het is altijd wel ons kindje geweest, maar nu gaan we eerst maar eens ervaren hoe het voelt om meer tijd voor onszelf te hebben. Laten we van het leven gaan genieten.” Voor Fred is dat een rondje golven en vissen en voor beide echtelieden meer naar de kinderen en kleinkinderen toe, wandelen, fietsen en reizen. “Kinderen zijn voor mij altijd energiegevers in plaats van nemers geweest. Het was zo fijn om de ontwikkeling van ze te mogen meemaken, daarom blijf ik wel voorleesoma en dat lijkt me heerlijk,” roept Petra tot slot.