Tiger Moth uit 1940.
Tiger Moth uit 1940. Foto: Vliegend Museum Seppe

Market Garden herdenkingsvlucht en museumdag

Door: Sandra Broosus Algemeen

BOSSCHENHOOFD - Het op Breda International Airport gevestigde Vliegend Museum Seppe houdt op zaterdag 17 september een herdenkings-formatievlucht over onder andere de gemeente Halderberge, om de gevallen vliegers tijdens Operatie Market Garden te eren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerden de geallieerden de bruggen over de Maas, Waal en Rijn te veroveren. Deze aanval, genaamd ‘Operatie Market Garden’, startte op 17 september 1944. Honderden vliegtuigen met luchtlandingstroepen vlogen in de kenmerkende V-formaties over West-Brabant in de richting van Nijmegen en Arnhem om daar parachutisten te droppen. Tientallen vliegtuigen keerden niet meer terug. Ook in West-Brabant verongelukten verschillende geallieerde vliegtuigen. Om de omgekomen piloten te eren, organiseert Vliegend Museum Seppe een herdenkingsvlucht. Hieraan zullen zo’n 14 historische vliegtuigen deelnemen, waarvan er een aantal tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt zijn bij de opleiding van piloten. Er wordt gestart vanaf Breda Airport om 11.30 uur en de formatie zal achtereenvolgens vliegen over Fijnaart, Willemstad, Steenbergen, Oud Gastel, Oudenbosch, Zevenbergen, Etten-Leur en Rucphen. Rond 12.30 uur keren de vliegtuigen weer terug op Breda International Airport. De vlucht wordt dit jaar onder andere mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Halderberge en Steenbergen.

Het Vliegend Museum is op 17 september van 11.00 tot 16.00 uur geopend voor het publiek. In het museum is een speciale tentoonstelling ingericht over Market Garden en zijn er jeeps uit de Tweede Wereldoorlog te zien onder andere van de Dutch Polar Bears uit Roosendaal. Voor het museum is er uitzicht op het komen en gaan van verschillende historische vliegtuigen waarmee die middag introductievluchten worden uitgevoerd. Meer informatie: www.marketgardenseppe.nl.