Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Diamanten huwelijk echtpaar van der Veeken-de Bruijn

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

STAMPERSGAT - Op 30 augustus 1962 zijn Jan van der Veeken (86) en Betje de Bruijn (87) op het gemeentehuis van Oud Gastel, wat destijds nog in de Dorpsstraat was gevestigd,  met elkaar in de echt verbonden. Voor het bereiken van deze diamanten mijlpaal kwam namens de gemeente wethouder Joop Kouters het echtpaar de felicitaties overbrengen.

Omdat de geestelijke gezondheid van beide echtelieden helaas te wensen overlaat, wonen ze sinds een jaar over drie in Centrum voor Wonen & Zorg Heerma State te Roosendaal. Het diamanten feest werd echter in huiselijke kring bij dochter José in Stampersgat gevierd. Jan is in Hoeven - “op het scheiden van Rucphen” - geboren in een gezin met vier kinderen. Betje komt uit de Roosendaalsebaan in Oud Gastel en heeft geen broers of zussen gehad. 

Dansen

Ontmoet hebben ze elkaar bij het dansen bij café van Aalst in Roosendaal. “Dat hebben we veel gedaan hoor. Jan kon goed dansen, maar ikke nog beter,” lacht Betje. Na 5 jaar verkering zijn ze in het huwelijksbootje gestapt. “Eerst hebben ze bij mijn oma op de Roosendaalsebaan ingewoond, daarna 2 jaar in de Westrand in Roosendaal en tenslotte maar liefst 55 jaar in de Bernhardstraat in Oud Gastel,” vertelt José. Naast José hebben ze zoon Mark en vier kleinkinderen. Bij Jan thuis hadden ze een boerderij - “daarom hoefde ik niet in dienst” - en hij heeft eerst 25 jaar op het land gewerkt om daarna vrachtwagenchauffeur te worden. “Bij de boer was het altijd werken, dag en nacht en ook in het weekend. Dat was niet leuk meer.” Met een wagen van IntraMast uit zijn woonplaats ging hij de weg op, om na een dienstverband van 30 jaar met 59 jaar met pensioen te gaan. “We hebben lekker genoten van ons pensioen en zijn nooit iets te kort gekomen,” meent Betje. Zij werkte bij koekjesfabriek van den Brink en kledingwinkel Smits in Roosendaal. “Daar stond ik niet in de winkel, maar deed huishoudelijke hulp.”

Klussen

Naast een beetje handwerken is Betje’s  grootste hobby lezen. “Mijn moeder was vanaf dat ze bestonden lid van de Story en ruilde dan dit blad met de buurvrouw die een abonnement op Privé had,” weet José nog. “Dat lezen heb ik altijd graag gedaan en nog steeds. Zo blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes,” zegt Betje. De leukste bezigheid van Jan was klussen en dan het liefst in de buitenlucht. “Mijn vader pakte alles aan en was erg handig. Mensen helpen deed hij graag. Vooral na zijn pensionering heeft hij veel karweien gedaan.” Op 72-jarige leeftijd hielp hij nog volop mee aan de bouw van een huis van Mark in Eindhoven. “Ik heb dat altijd heel graag gedaan allemaal totdat het lichamelijk niet meer ging,” verzucht Jan. Nu slijt hij zijn dagen voornamelijk met het lezen van de krant en op televisie kijken naar sport en vooral wielrennen.

Vakantie

Dankzij een broer van Jan gingen ze al vanaf de jaren zestig met de caravan op pad naar landen als Frankrijk, Tsjechoslowakije en Duitsland. “Hij vroeg of we eens een jaartje met hem meegingen en daarna zijn we elk jaar gegaan. Met het hele gezin naar het Gardameer en zo,” vertelt Jan. In al die jaren hebben ze twee caravans versleten. Op 40-jarige leeftijd heeft Jan ook nog leren skiën. “Dan gingen we elk jaar met carnaval naar de sneeuw. Dat was toch wel lekker in de bergen in die frisse lucht. Mijn zoon en schoonzoon konden het beter dan ik. Die roetsjte door die sneeuwhopen. Ik deed het toch wat voorzichtiger.”