Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Volop bezig met aanleg van eerste voedselbos

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL  - Initiatiefnemers Eric en Anja Bakker zijn namens Halderberge Groen druk bezig met de aanleg van het eerste voedselbos in onze gemeente. In augustus zijn ze op een strook grond aan de Langenbergsestraat, met een aantal vrijwilligers, begonnen om een verwilderd stuk groen te veranderen in een voedzaam terrein.

Halderberge Groen is een platform van diverse groene initiatieven in de gemeente Halderberge. Belangrijke steekwoorden bij hun activiteiten zijn: meer groen, meer biodiversiteit, meer leefbaarheid en meer duurzaamheid. Gastelaar Piet Luijkx hoefde niet lang na te denken om aan deze organisatie een stuk grond beschikbaar te stellen. “Ik kende Anja en Eric al van eerdere projecten. Het zijn leuke mensen met goede initiatieven,” vertelt hij. “Nu waren ze op zoek naar een terrein om er een voedselbos te kunnen beginnen. Aan de overzijde van de straat had ik nog een strook liggen. Dat was een woestenij wat ik heb laten verwilderen voor de biodiversiteit. Zij mogen de grond om niet hebben, maar zijn dan wel verantwoordelijk voor het onderhoud. Als er iets moois komt heb ik daar ook profijt van.”

Stimuleren
Na hun betrokkenheid bij het Pagnevaartbos en het ’10.000 bomen project’ is volgens Erik Bakker het inrichten van een voedselbos een volgende logische stap. “We willen mensen stimuleren en binden met de natuur. Hoewel een ideaal voedselbos 1,5 á 2 hectare is, is deze halve hectare voor ons een mooi begin om met elkaar iets op te zetten.” Het voedselbos wordt aangelegd met aan de buitenrand lage bomen en struiken. Naast bloemen en planten is al het leven er welkom. Vogels en het bodemleven dragen bij aan de werking. “We zijn begonnen met het uitwerken van een plan op tekening. Een wandelpad is als een achtbaan uitgezet. Daarnaast hebben we een vijver gecreëerd, die in verband met archeologie helaas maar 40 centimeter diep mocht zijn. Wagemakers Grond- en Transportbedrijf heeft ons daarbij heel wat graafwerk bespaard door ons gratis even te komen helpen.”

Stap voor stap
Kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn overbodig. “De eerste jaren brengt een voedselbos wat werk met zich mee. Inrichten, snoeien, vuil plukken. Daarna gaat het als een eco-systeem zichzelf in stand houden. Ze zeggen niet voor niets dat een voedselbos voor ‘luie’ boeren is,” lacht Erik. “Naast vele fruitbomen die we in het najaar hier gaan planten, gaan we ook een gedeelte van de opslag van de 10.000 inheemse bomen hier naartoe halen. Een appelboom is ons al geschonken. Naast fruitbomen komt er ook klein fruit en ook willen we een kruidentuin aanleggen.” Het voedselbos heeft ook een recreatieve functie. Men kan er straks heerlijk doorheen flaneren en genieten van de geuren en de kleuren. “Hopelijk ondersteunt de gemeente ons straks ook met dit project met het leveren van compost en houtsnippers en het vervoer van bomen etcetera. Stap voor stap bouwen we alles op. Momenteel werken we met zo’n 12 vrijwilligers. Elke vrijdag komen we met een groepje mensen bij elkaar. Gezellig met af en toe een pilsje erbij. Enthousiaste mensen zijn altijd welkom om ons te komen helpen. Lekker buiten in de vrije natuur.” Aanmelden kan via www.halderberge-groen.jouwweb.nl