Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Jesper Aarsman

Hulp voor Halderbergse clubs en verenigingen

Door: Amy Klaverveld Algemeen

HALDERBERGE - De gemeente Halderberge gaat verenigingen en stichtingen deze winter helpen om de energierekening te betalen. Voor verschillende verenigingen zijn de kosten te hard gestegen. Met een aangenomen motie laat het college de verenigingen niet in de kou staan.

De motie en daarbij ook de noodkreet kwam vanuit de VVD. Hierin riep de partij op om culturele en maatschappelijke instanties in de gemeente financieel te ondersteunen. Voor vele sportclubs, cultuurinstellingen of dorpshuizen zijn de energierekeningen enorm gestegen. “Wanneer de energiekosten toenemen zullen zij dit logischerwijs moet gaan verhalen op hun eigen leden.” Volgens de partij reden genoeg om hulp te bieden. 

Hoge kosten
Dat de rekeningen voor onder andere de verenigingen zouden stijgen, was aan te zien komen. Enkel schrikt de partij van de daadwerkelijke stijgingen. Dit werd duidelijk tijdens een ‘spreekwoordelijk rondje langs de velden’. Hieruit bleek dat Voetbal Vereniging Hoeven al hun contributie heeft moeten verhogen, leden betalen nu vijf procent extra om de verwachtte energiekosten te kunnen betalen. Volgens de VVD zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. “De Hockey vereniging in Oudenbosch ziet hun maandelijkse energierekening verdubbelen van 700 naar 1400 euro per maand. Deze verdubbeling geldt ook voor Scoutingclub ‘Maria Goretti’ in Hoeven. Victoria’03 uit Oudenbosch ziet hun energierekening oplopen van 1000 tot maar liefst 4000 euro per maand.”

Noodfonds
Het college heeft de motie van de VVD overgenomen, hierdoor is er ruimte ontstaan om de verenigingen te helpen. Dit zou uit een noodfonds betaald moeten worden. Dat fonds bestaat onder andere uit reserves van de coronacrisis, het restant uit de corona-noodfonds en de algemene reserves vanuit de gemeente. Deze potjes bij elkaar opgeteld zouden goed zijn voor zijn 400.000 euro. Het college zou intussen contact opnemen met verenigingen die deze winter mogelijk in de problemen raken.

Brandbrief
Sportclubs en verenigingen in het hele land maken zich zorgen om de enorme stijgingen. In september riepen onder andere NOC*NSF, de Vereniging Kunstijsbanen Nederland en de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond al om een noodfonds. Sportkoepel NOC*NSF schreef vorige week een brandbrief aan minister Conny Helder van Sport. De organisatie is bang dat sport niet meer vanzelfsprekend en toegankelijk zal zijn voor iedereen nu de prijzen zo stijgen. Ze roept dan ook op om snelle actie vanuit de gemeenten. De nood is soms zo acuut dat niet gewacht kan worden op de steun waar het kabinet aan werkt, aldus NOC*NSF. Eerder deze week werd al duidelijk dat schaatsbanen en voorlopig niet hoeven te rekenen op verlichting van de energiekosten vanuit het kabinet.