Afbeelding
Foto: Peter Braakmann

N640: ‘Het was even door de zure appel heen bijten’

Door: Amy Klaverveld Algemeen

HOEVEN - Goed nieuws voor de inwoners van Hoeven. Na een zomer vol commotie over de N640, zijn de wensen van de dorpsgenoten voor een groot deel in vervulling gegaan. Dit werd bekend gemaakt tijdens de bijeenkomst op Bovendonk afgelopen vrijdag. “Het was even door de zure appel heen bijten,” aldus Sjoerd van Loon, de projectmanager groot onderhoud N640. 

Van Loon spreekt inmiddels niet meer over ‘een simpele onderhoudsbeurt’, daar zijn de aanpassingen aan de N640 te groot voor. Zo wordt onder andere de bebouwde kom van Hoeven in beide richtingen verlengd. Met zo’n 1,3 kilometer aan extra bebouwde kom, gaat ook de maximumsnelheid op een lang stuk weg omlaag van 80 naar 50 kilometer per uur. De snelheid was ook één van de drie aandachtspunten waar de provincie, de gemeente Halderberge en de werkgroep uit Hoeven een flinke discussie over gehad hebben. Verder wordt er gewerkt aan het vrachtwagen-sluipverkeer en geluidssanering. Met deze en vele andere aanpassingen zal de weg er compleet anders uit gaan zien. 

Pittige brieven
Het gesteggel rondom de provinciale weg is al flink wat jaren aan de gang. Al minstens vijf jaar schreeuwt Hoeven om flinke aanpassingen aan de N640. Voor de Hoevense werkgroep was afgelopen zomer de maat vol. De provincie mocht rekenen op stevige brieven. “We spraken met een bewuste taal, we wilden het provinciehuis even goed wakker schudden. En dat was nodig.” Volgens Martin van de Ven ,voorzitter werkgroep N640, was het huidige resultaat niet behaald zonder die bewuste brieven. “We zijn erg blij met het akkoord. Het is het resultaat van een goede samenwerking tussen de drie groepen.” Toch geeft Van de Ven nog een waarschuwing mee. “Mocht het terugdringen van het vrachtverkeer niet lukken, slaan we zo weer bij de provincie op de stoep.”

Werkzaamheden
De eerste werkzaamheden van het project zijn inmiddels in volle gang. Doordat de weg tussen Hoeven en Oudenbosch gedeeltelijk is afgesloten, ondervindt Bosschenhoofd aardig wat overlast. Hoewel het voor de huidige situatie niets uitmaakt, is dit een probleem dat wethouder Thomas Melisse in de toekomst wil aanpakken. Tijdens de conferentie maakte hij bekend dat er nog een voorstel richting de gemeenteraad komt. De wethouder Verkeer en Vervoer wil een budget van €100.000 vrijmaken. “Ik wil niet alleen de populariteitsprijs in Hoeven winnen, ik ben er voor de hele gemeente. Het is niet de bedoeling dat de verkeersproblemen nu naar de andere dorpen gaan verschuiven.” Melisse wil het geld gebruiken om beter te handhaven op vrachtverkeer. Zo zouden handhavers gaan controleren op de bestemmingen van vrachtwagens op de gemeentelijke wegen. Dit kan enkel pas bij de volgende fase van start gaan, mits de gemeenteraad akkoord is. “Zonder dit voorstel en zonder de handhaving, komt er overlast. Dit is gewoon nodig om de andere dorpen te ontlasten,” aldus Melisse. Na de huidige werkzaamheden, die tot 4 november duren, gaat er pas na de carnaval weer verder gebouwd worden aan de N640. “Laat eerst de carnavalswagens maar komen, daarna gaan we weer verder.” De werkzaamheden zouden medio mei klaar moeten zijn.