Afbeelding
Aan de keukentafel

Rosalie van der Horst: “Dromen zijn erom waar te maken”

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Rosalie van der Horst.

Zo jong en al ondernemer. Ben je zo geboren?

“Haha, nee hoor! Ik kom wel uit een ondernemersgezin, maar dat was niet per definitie de basis. Die lag meer in vakantiewerk nadat ik mijn Havo diploma had gehaald. Ik was aan het werk op tijden dat iedereen vrij was en leuke dingen deed. Toen dacht ik: dit moet ik anders doen. Ik wilde een grotere mate van vrijheid in de manier waarop ik werk kon plannen.”

Meteen na de Havo gaan werken dan?

“Nee, na de Havo ben ik naar Avans in Breda gegaan voor de HBO-opleiding Ondernemerschap en Retail management. De middelbare was wel een periode die mij gevormd heeft. Ik begon op het VWO. Sommige leraren twijfelden of ik daar op mijn plek zat. Nou, dat is dan meteen een uitdaging voor mij: ik ben alleen maar harder gaan werken om te laten zien dat ik het kon.”


“Na drie VWO concludeerde ik dat ik te weinig tijd overhield naast mijn schoolverplichtingen voor andere ambities die ik had en besloot ik naar de Havo te gaan. Het advies was om wiskunde te laten vallen, want daar zou ik slecht in zijn. Haha, dat werd dus een 7,5 voor dat vak op mijn eindlijst. Ja, ik denk dat ik mijn doorzettingsvermogen en werklust wel op de middelbare heb ontwikkeld.”

Had je dat niet nodig bij Avans?

“Zeker wel, ik ben afgestudeerd met een 9. Maar ik kon zaken daar beter combineren. Tijdens mijn studie gingen steeds meer de gedachten spelen hoe ik werkzaam kon zijn met creativiteit en ondernemerschap. De doorslag kwam eigenlijk bij toeval door corona. Door de veel vrije tijd en het thuiszitten begon ik met het maken van armbandjes. Gewoon lekker knutselen, ook met mijn moeder. Toen ik die op Instagram zette, begonnen zich de eerste geïnteresseerden te melden. Ik begon daar een business model in te zien. In de zomer van 2020 begon ik met de website onder mijn toenmalige handelsnaam. Mooie site, maar de eerste week kwam er niemand. Haha, dat was wel even slikken.”

Hoe heb je dat bezoekersaantal vergroot?

“Tja, met een aantal zaken. Ik heb de site meer gepromoot via Instagram. De site heb ik door mensen laten doorlichten: wekte de site voldoende vertrouwen op? Ik heb win acties gevoerd: dan kom je in aanmerking voor een give away als je de naam van de site deelt op je eigen Instagram account of via Facebook. Verder werk ik met Google Ads, dat is een vorm van reclame, in die zin dat als iemand een zoekterm invoert, je bovenaan verschijnt. Type bijvoorbeeld maar eens in “gouden rokje”. Dan komen wij prominent in beeld. Het voert te ver de techniek daarachter uit te leggen.”


“Ook heb ik proberen te werken met zogenaamde influencers: mensen met enorme aantallen volgers op Instagram of Facebook. Maar daar ben ik van een koude kermis thuis gekomen: de mensen die ik benaderde vroegen veel te veel geld. Ook zijn we actief op Tik Tok. Heeft even geduurd, maar dat begint nu ook zijn vruchten af te werpen”. Ik zeg “we”, want sinds dit jaar werk ik in de zaak samen met Anne Spaan, al 12 jaar mijn beste maatje. Heel belangrijk was de naamswijziging naar Floritzi. Een fantasienaam, die bij Google geen andere hits gaat opleveren dan ons merk.”

Google Ads, dat is toch heel duur?

“Valt mee. Kijk, met Google Analytics kunnen wij precies zien op welke wijze mensen op de site komen en uit welk kanaal een besteller van een Floritzi product komt. Met een dashboard kunnen wij precies zien, wat de kosten zijn en welke opbrengsten er tegen overstaan. Je “return on ads” zijn dus altijd inzichtelijk: we gooien geen geld in een bodemloze put.”

Dus alle ondernemers weg uit de fysieke winkel en naar internet?

“Haha, nee hoor. Reclame en werken op internet is voor onze branche cruciaal. Dat geldt echt niet voor iedereen: er zijn zat beroepen te bedenken waar mond op mond reclame, of adverteren in dit blad, effectiever is. En een fysieke winkel zou ik best eens willen hebben: het rechtstreekse contact met mensen, waarbij je kan zien wat je product bij en met iemand doet, dat lijk me echt heel leuk.”

Waar staat Floritzi over 5 jaar?

“Als we al een echte doelgroep hebben, dan is dat de vrouw tot 35 jaar, maar we zien echt ook oudere bezoekers op de site. Floritzi staat voor power uitstralen door dames kleding en uiterlijk. Het zou fantastisch zijn, als we over vijf jaar kunnen zien, dat dit een eigen merk, met een eigen kledinglijn is. Met dat onderscheidend vermogen zijn we al bezig met o.a. een eigen boorduurmachine: we kunnen unieke producten leveren. Een eigen internationaal merk met eigen producten, dat zou prachtig zijn. Of dat een droom is? Ach, ik ben een doorzetter en dromen zijn er om waar te maken.”

Wat kunnen oude en jonge ondernemers van elkaar leren?

“Ik denk dat wij ze wegwijs kunnen maken op het gebied van de mogelijkheden van social media. Ik denk dat veel ondernemers daar kansen laten liggen. Wij als jonkies kunnen denk ik profiteren van hun ervaring. Eerlijk is eerlijk; een oudere en ervaren ondernemer zal best wel wat gestructureerder kunnen werken dan wij doen. O ja, over werken gesproken….nou, die wens om meer vrijheid te hebben, waarmee ik begon, da’s toch een beetje ander uitgepakt. Ik denk dat ik nog nooit zo hard gewerkt heb…haha.”

Tot slot de bekende vraag: met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?

“Ik houd erg van gezelligheid, dus mogen het ook drie mensen zijn? Wel, ik zou dan ten eerste kiezen voor Negin Mirsalehi. Zij heeft het haarproducten merk Gisou van nul naar een topniveau getild. Zij is echt een inspiratiebron voor mij. En dan Audrey Hepburn en Coco Chanel. Ik ben dol op alles van Coco Chanel en Audrey Hepburn is gewoon een stijlicoon. Je zal je wel kunnen voorstellen dat dat keukentafel gesprek niet over voetbal en auto’s zal gaan…haha.” [n]

PASPOORT

Naam: 
Rosalie van der Horst

Leeftijd: 
21 jaar

Burgerlijke staat: 
Verliefd

Bedrijf:
Floritzi

Functie: 
Eigenaar

Passie: 
“Mode en ondernemen
is echt mijn passie.
Maar creatief bezig zijn
en mijn contact met
vrienden vind ik ook erg
belangrijk. Zeker ook met
mijn letterlijk grootste vriend,
mijn paard Herosenjo.”