Jan van Aken (R) overhandigt de voorzittershamer aan Marc Denys (L)
Jan van Aken (R) overhandigt de voorzittershamer aan Marc Denys (L) Foto: Rob Jordans

Wisseling voorzitterschap ‘Parel aan de Welen’

Sport en vereniging

STAMPERSGAT - Op dinsdag 25 oktober heeft, na ongeveer 17,5 jaar, Jan van Aken zijn voorzitterschap van “Parel aan de Welen”, overgedragen aan Marc Denys.

Jan was een zeer gedreven voorzitter, die de heemkundekring door een moeilijke tijd heeft geloodst. Nadat eind 2004 en begin 2005 het gehele oude bestuur aftrad en alleen Jan van Aken en Cees Scheepers als bestuursleden overbleven was er een groot probleem.  Jan werd interim voorzitter en penningmeester, terwijl Jan Bouwmeester het secretariaat voor zijn rekening nam.  

Echter na een paar jaar stopte Jan Bouwmeester en was er weer een probleem. Via de Samenstichting is Gemma van Middelkoop toen penningmeester van de heemkundekring geworden. Intussen was Jan, alleen nog ondersteunt door Gemma, Jos Verstraten en Johan Vermolen, de enige actieve leden, dus voorzitter en secretaris gelijk.

Hij heeft toen op alle mogelijke manieren getracht om mensen aan te trekken voor de heemkundekring, mensen persoonlijk aanspreken, regionale pers, De Bode, ’t Stampersgattertje, niets wilde echt werken. Toen zelfs Jan het bijltje er bij neer wilde gooien en hij nog een laatste oproep deed had dit succes en traden op korte termijn 3 nieuwe leden toe. 

Een van deze leden nam het secretariaat over en Jan besloot dat het na dit gevecht om de heemkundekring in Stampersgat levend te houden tijd werd om het wat rustiger aan te gaan doen. Maar zoals de meeste (heemkundige) verenigingen wel weten is het tegenwoordig heel lastig om bestuursleden te vinden. Nu, na enige jaren zoeken zijn we er in geslaagd om een opvolger voor Jan te vinden. 

Na een schriftelijke mogelijkheid voor de leden om kandidaten voor te stellen was er gelukkig één kandidaat. Bij een tweede schriftelijke stemronde bleken er geen bezwaren tegen deze kandidaat en zo heeft vandaag in een extra bestuursvergadering Jan zijn voorzittershamer overgedragen aan Marc Denys.

Marc wacht een lastige taak om in de schoenen van Jan te treden, maar we hebben er alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen. Zeker doordat Jan op de achtergrond mee blijft draaien en de andere actieve leden hun best zullen doen om hem voor misstappen te behoeden.