De Variant sterk in vierde ronde damcompetitie

OUDENBOSCH - Damvereniging De Variant heeft zich na de vierde van de nationale damcompetitie (klasse 2D) in de top vier van het klassement genesteld door een klinkende overwinning op het tweede team van DIOS/Eureka uit het Limburgse Hoensbroek. 


De wedstrijd begon al snel met een voorsprong voor de Oudenbossche dammers. Martin de Wolf haalde een listig damzetje uit tegen zijn Belgische tegenstander Raymond Vandecaetsbeek, 2-0 voorsprong. 

Nog eens anderhalf uur later werd die voorsprong ineens uitgebreid naar 8-0 door overwinningen van Jan van Beeck, Jan de Wolf en Roland Coray. Jan van Beeck had als tegenstander Ivar Jansen. Roland Coray moest het opnemen tegen Johan Evens. Jan de Wolf behaalde zijn punten tegen Jo Hollands.


Het leek erop dat Mark de Wolf vervolgens voor 10-0 zou zorgen, na een ijzersterke partij tegen Bram Kole. Mark was in het vroege middenspel op relatief eenvoudige wijze een schijf voor gekomen en wist de stand vervolgens uit te bouwen alsof hij wel drie schijven voorsprong had. Mark domineerde de stand op het centrum en hoefde feitelijk alleen maar af te wachten tot de stand van zijn tegenstander zou doodlopen. Mark speelde echter in een moment van damblindheid de meest foutieve zet die op dat moment denkbaar was en kon plotsklaps opgeven.


De wedstrijd ging op drie borden verder met spannende partijen voor Franklin Denissen, Daniëlla de Vos en Ad Vervoort. Daniëlla speelde haar eerste wedstrijd van dit seizoen en moest duidelijk weer wat wedstrijdritme opdoen. Haar tegenstander Marcel Karssing profiteerde daarvan door een sterke aanvallende partij op het bord te zetten. Daniëlla werkte de partij echter koelbloedig op routine af naar remise. Ad Vervoort jr. behaalde tegen Wiel Klein Tuente ook remise, na een gedegen klassieke partij.

Franklin Denissen was als laatste bezig tegen Herman Pijnenburg. Laatstgenoemde had eerder in de partij een dam weten te halen, die Franklin onverwacht snel wist af te nemen. Er bleef een tien-om-tien over, waarbij lastig was in te schatten wie er voordeel had. Franklin trok daarbij aan het langste eind, door in het eindspel de druk op te voeren en overmacht te forceren. Daarmee bezorgde hij De Variant het twaalfde punt en kon de eindstand 12-4 worden genoteerd.[n]