Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Huwelijk van Cor en Dimphy heeft diamant bereikt

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN - Op 31 oktober 1962 zijn Cor Sprenkels (80) en Dimphy Mol (78) in Rucphen met elkaar in de echt verbonden. Nu zestig jaar later heeft het huwelijk de diamanten status bereikt. Reden voor wethouder Sharona Malfait-van Ham om namens de gemeente het echtpaar de felicitaties over te brengen.

Cor is geboren als zoon van een groenteman in Sint Willebrord, terwijl Dimphy uit Zegge komt. “Als 10-jarige ging ik al met de bakfiets groentes bezorgen voordat ik naar school ging en soms hield mijn vader me gewoon thuis,” vertelt Cor. Bij cafetaria ’t Kabouterke in de Damstraat in Roosendaal is de verkering begonnen. “We kenden elkaar al wel. Hij liep langs de deur met groentes en kwam ook bij mijn zus langs. Dan gooide hij altijd al een appel naar me als ik daar was,” vertelt Dimphy. “Haar vader kwam ook van Willebrord en ik gaf hem vaak wat groentes en fruit, dus ik viel al snel in de smaak,” lacht Cor.

Vlinders
Een week na de trouwdag moest Cor echter onder de wapenen. “Na twee keer vrijstelling moest ik uitgerekend net na mijn trouwen in dienst en kon ik naar Tilburg. Wat had ik een heimwee zeg.” Het paar heeft tot 1980 in Zegge gewoond, daarna 30 jaar in Sprundel en nu, tot volle tevredenheid, alweer 13 jaar in Centrum voor Wonen & Zorg Kroonestede. Het huwelijk heeft drie dochters en drie kleinkinderen voortgebracht. “Ik heb na al die jaren nog steeds vlinders in mijn buik. Zoveel dat ze er hier  zelfs een vlindertuin van gemaakt hebben,” grapt Cor. Qua gezondheid ging het bij beiden helaas niet helemaal over rozen. Bij Dimphy werd al op jonge leeftijd MS geconstateerd en Cor kreeg te maken met hart-en longproblemen. “Al 53 jaar heb ik MS. De moeheid is het ergste. Later heb ik er ook nog suiker bij gekregen,” verzucht ze.

Studie
Omdat Dimphy het werken in een groentewinkel niet zag zitten is Cor gaan studeren. “Als kind wilde ik al graag ontwikkelingswerk doen. Zo deed ik Welzijnswerk, Maatschappelijk werk en Psychologie in Tilburg en Rotterdam. Gingen we boodschappen doen dan zat ik in de auto te leren of anders wel in de trein naar Rotterdam. Ik ben afgestudeerd op arbeidsethos. Mijn scriptie had ik al een jaar vooraf klaar.” Voor meerdere gemeentes heeft Cor het jeugdwerk geregeld. “Met 60 jaar ben ik in de vut gegaan.” Naast zijn studie en werkzame leven heeft Cor bij diverse verenigingen gezeten of deze mede opgericht zoals de majoretten en meisjesdrumband in Zegge en wijkvereniging de Branden in Sprundel. Tevens was hij voorzitter van een huurdersvereniging, lid van Veilig Verkeer Nederland en de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie. Namens de PvdA heeft hij 16 jaar in de gemeenteraad van Rucphen gezeten. “Ik mag dan wel 60 jaar getrouwd zijn, maar al met al hebben we maar 25 jaar bij elkaar gezeten hoor,” zegt hij met een grote knipoog.

Bezig blijven
Ook op Kroonestede zitten de echtelieden niet stil. Cor doet vrijwilligerswerk en is voorzitter van de cliëntenraad. Dimphy helpt twee halve dagen bij de dagbesteding. "Verder sjoel ik, lees de roddelblaadjes en doe aan braintrainen. Gewoon lekker bezig blijven. Toen we hier kwamen wonen voelde dat of er een warme deken over ons heen kwam.” Met een receptie in Kroonestede voor de bewoners en een feestje bij de Chinees in Sint Willebrord voor familie en vrienden werd er verder uitgebreid bij deze heuglijke mijlpaal stilgestaan.