Afbeelding
Foto: Ronald van Heijningen

Hoeven al vijf jaar lang aan de kook!

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

Afgelopen zaterdag was de vijfde editie van Hoeven aan de Kook. Het kook-en eetfestijn trok dit jaar maar liefst 66 deelnemende koppels. Het echtpaar Ronald en Brenda van Heijningen hebben al die jaren de organisatie op zich genomen.

“Mijn vrouw Brenda kwam via haar werk in aanraking met een soortgelijk evenement in Loon op Zand. Daar komt de formule vandaan, alleen hebben wij er onze eigen twist aangegeven,” laat Ronald weten. Het concept is helder. Elk deelnemend koppel verzorgt een gedeelte van een drie-gangenmenu. “Men moet opgeven per tweetal. Dat kunnen partners, vrienden, collega’s, buren of familie van elkaar zijn. Ieder maakt een gerecht naar keuze en ontvangt dan vier mensen aan tafel, waarvan men vooraf niet weet wie dat zijn. Het inschrijfgeld bedraagt 50 euro per koppel. Daarvoor kopen wij centraal de wijn in en wordt er een afsluitende gezamenlijke borrel gehouden. Naast dat het lekker is, is vooral het sociale contact met elkaar belangrijk.”

De organisatie bepaalt of men een voor-, hoofd- of nagerecht moet maken. “Dat is een hele puzzel. Wie heeft voorgaande jaren wat gekookt? Wie heeft er welke allergie? Daar moet je allemaal rekening mee houden.” Om iedereen de tijd te geven werd vijf tot zes weken geleden de indeling al gemaakt en doorgegeven.  ”Wijzelf hebben dit jaar eendenborst gemaakt, wat wel wat voorbereiding nodig had, maar daarna snel op tafel gezet kon worden.”