Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Diamanten huwelijk Jan de Waal en Lien Rockx

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

STAMPERSGAT - Op 10 november 1962 hebben Jan de Waal (79) en Lien Rockx (79) in het gemeentehuis van Oud Gastel elkaar het jawoord gegeven. Zestig jaar later heeft het huwelijk de diamanten status bereikt. Namens de gemeente kwam wethouder Sharona Malfait-van Ham langs om het echtpaar de hartelijke gelukswensen over te brengen.

Lien is in buurtschap Kuivezand in Oud Gastel geboren en grootgebracht, terwijl de wieg van Jan in Bergen op Zoom stond. Ze hebben elkaar echter in Roosendaal leren kennen. “Dat was bij cafetaria ‘de Stuc’ in de Bredaseweg. Daar verkochten ze ook bier en zat ik vaak,” vertelt Jan. “Wij swingden met een aantal meiden in de buurt en daar kwam alles bij elkaar voordat we daarna de stad ingingen. Ik had Jan daar weleens meer gezien en vond het wel een aardige gast,” vult Lien aan. Na drieënhalf jaar verkering zijn ze getrouwd. Twee weken na het huwelijk moest Jan echter eerst nog zijn militaire dienstplicht vervullen. Na twee jaar bij de moeder van Lien aan de Noordzeedijk te hebben ingewoond, vonden ze  een eigen stekje in de L.P. van Mallandstraat, waar ze nu na 58 jaar nog steeds tot beider tevredenheid wonen. 

Trots
Jan heeft de kost verdiend als kraanmachinist. “Bij Volker Stevin zat ik op een dragline. Ik ben begonnen bij de aanleg van Rijksweg 17, maar heb ook veel in het buitenland gezeten. Dan was ik soms wel twee maanden van huis. Op mijn 61e ben ik in de vut gegaan, maar heb vooral in het begin nog weleens ingevallen.” Lien heeft bij koekjesfabriek van Sprundel in Oud Gastel gewerkt. “Al die meiden van Gastel ken ik nog wel.” Uit het huwelijk zijn twee kinderen, drie kleinkinderen en een achterkleinkind voortgekomen. Vooral op de onlangs geboren ‘nieuwste aanwinst’ is het echtpaar behoorlijk trots. “Zijn foto staat op mijn mobiel, daar kijk is soms wel tien keer per dag naar,” merkt Jan op.

Herinneringen
Leuke herinneringen heeft het echtpaar aan de tijd dat De Four Tak wereldberoemd in Gastel en omstreken was. De broer van Lien was vroeger voorzitter van de fanclub, dus werden er veel concerten en avondjes bezocht waar de band optrad. “We kenden alle leden van de band erg goed en gingen daar ook privé mee om.” Ook de vakanties staan in het geheugen gegrift. “We zijn ooit begonnen met een lekke tent en een lek luchtbed in Luxemburg, maar daarna zijn we gaan trekken met de caravan, hebben heel veel gezien en veel landen bezocht als Denemarken, Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland en vooral Frankrijk. Eerst met de kinderen en later veel saampjes. Dan reden we langs de Belgische kust naar Normandië en stopte waar het mooi was.”

Bezigheden
Vissen, jeu de boulen, fietsen en wielrennen kijken zijn vooral de bezigheden van Jan. “Voordien kwam ik ook veel in mijn garage. Knutselen en het onderhoud aan mijn auto doen, maar daar kom ik nu haast niet meer in.” Lien heeft vroeger veel geborduurd. “De zolder ligt er vol van.” Vanwege klachten aan haar handen gaat dat helaas niet meer. Wel is ze nog steeds bestuurslid van de KBO. “Elke woensdag gymmen, koffiedrinken en vijf rondes bingo spelen. Daar haal ik altijd de boodschappen voor.” Bij café Onder de Toren werd onder het genot van een hapje en drankje het diamanten feestje met familie, buren, vrienden en bekenden verder gevierd.